Район Яньцін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Район Яньцін

спр. китайська: 延庆区 (13 жовтня 2015)
кит. 延庆县 (1913)

Країна  КНР
Регіон Пекін
Населення
 - повне 345 671 осіб (2020)[1]
Площа
 - повна 1994,88 км²
Часовий пояс UTC+8
Вебсайт bjyq.gov.cn

Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Район Яньцін

Яньцин (кит. спр. 延庆, піньїнь: Yánqìng піньінь Yánqìng) — район міського підпорядкування міста центрального підпорядкування Пекін (КНР). Розташований на півночі підпорядкованої міському уряду території.

Історія[ред. | ред. код]

Люди жили в цих місцях з часів палеоліту . Вже за часів перших китайських держав тут було організовано окрему адміністративну одиницю. Через стратегічне становище цієї місцевості, що відкриває шлях із півночі на Велику китайську рівнину, з давніх часів у місцевих горах будувалися оборонні споруди, згодом включені в єдиний оборонний комплекс — Великий китайський мур.

За часів імперії Мін 1414 року в цих місцях була утворена область Лунцин (隆庆州). У зв'язку з тим, що в 1567 році імператором був прийнятий девіз правління «Лунцин», щоб уникнути дублювання назви області з девізом правління область Лунцин була перейменована на область Яньцин (延庆州). Після Синьхайської революції структура адміністративного поділу Китаю змінилася, області були скасовані, і область Яньцин була перетворена на повіт Яньцин (延庆县) провінції Чахар.

Коли в 1937 році почалася японо-китайська війна і ці землі були захоплені японцями, то 4 вересня ними було створено маріонетковий Автономний уряд Південного Чахара, і ці землі перейшли під його юрисдикцію. 22 листопада 1937 року Автономний уряд Об'єднаних монгольських аймаків, Автономний уряд Південного Чахара та Автономний уряд Північного Цзінь утворили Об'єднаний комітет Менцзяна. 1 вересня 1939 року Автономний уряд Об'єднаних монгольських аймаків, Автономний уряд Південного Чахара і Автономний уряд Північного Цзінь об'єдналися в Об'єднаний автономний уряд Менцзяна, що розмістився в Калгані (у складі Менцзяна структура Автономного уряду Південного Чахара була перетворена на Південночахарський комісаріат, а 1943 року Південночахарський комісаріат був перетворений на провінцію Сюаньхуа). У 1945 році Менцзян та Японія були розгромлені радянськими та монгольськими військами, і ці землі повернулися до складу Китайської Республіки, де у 1946—1949 роках розгорнулася громадянська війна, що завершилася перемогою комуністів.

У 1952 році провінція Чахар була скасована, і повіт Яньцин увійшов до складу провінції Хебей. 1958 року повіт Яньцин був переданий до складу Пекіна.

13 жовтня 2015 року повіт Яньцин був перетворений на район міського підпорядкування.

Адміністративний поділ[ред. | ред. код]

Район Яньцин ділиться на 11 селищ, 4 волості та Бадалінську особливу туристичну зону.

Економіка[ред. | ред. код]

У районі вирощують яблука та виноград.

Визначні пам'ятки[ред. | ред. код]

Спорт[ред. | ред. код]

Під час XXIV Зимових Олімпійських ігор в окрузі проходитимуть змагання з гірських лиж, бобслею, санного спорту та скелетона[2][3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.citypopulation.de/en/china/beijing/admin/
  2. Phillips, Tom (31 липня 2015). Beijing promises to overcome lack of snow for 2022 Winter Olympics. The Guardian. Архів оригіналу за 19 June 2016. Процитовано 3 серпня 2015.
  3. Mills, Chris (1 серпня 2015). Here's the 2022 Winter Olympics Venue, In The Middle of Winter. Архів оригіналу за 2 August 2015. Процитовано 3 серпня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Яньцин — інформація про територію, населення та історію змін адміністративно-територіального поділу на сайті 行政区划网 (кит.)