Поділ швидкими нейтронами

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Реакція Джекіла — Гайда)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Поділ швидкими нейтронами — поділ ядер, який відбувається, коли важкий атом поглинає нейтрон високої енергії, який називають швидким нейтроном, і розпадається. Більшість матеріалів, що розпадаються, потребують теплових нейтронів, які рухаються повільніше.

Реактори на швидких і теплових нейтронах

[ред. | ред. код]

Реактори на швидких нейтронах використовують для виробництва енергії швидкий поділ, на відміну від більшості ядерних реакторів. У звичайному реакторі для уповільнення нейтронів потрібен сповільнювач, щоб вони з більшою ймовірністю ділили ядра. У реакторі на швидких нейтронах потреби у сповільнювачі немає. У тепловому реакторі сповільнювач може поглинати багато нейтронів, а за поділу швидкими нейтронами створюється більша середня кількість нейтронів на поділ, тому реактори на швидких нейтронах мають кращу економію нейтронів, що робить можливим реактор-розмножувач плутонію. Однак реактор на швидких нейтронах повинен використовувати під час запуску відносно високозбагачений уран або плутоній, щоб нейтрони мали кращі шанси розщепити атоми.

Здатний до розщеплення, але не розщеплюваний

[ред. | ред. код]

Деякі атоми, зокрема уран-238, зазвичай не діляться під дією повільних нейтронів, але розщеплюються під час зіткнення з нейтронами досить високої енергії[1]. Швидкі нейтрони, які утворюються у водневій бомбі внаслідок синтезу дейтерію та тритію, мають навіть вищу енергію, ніж швидкі нейтрони, які утворюються в ядерному реакторі. Це дає змогу підвищити ефективність будь-якої зброї термоядерного синтезу простим додаванням шарів дешевого природного (або навіть збідненого) урану. Поділ урану-238 швидкими нейтронами забезпечує значну частину потужності вибухової речовини та випадання радіоактивних опадів у багатьох конструкціях водневих бомб.

Відмінності у виході продуктів поділу

[ред. | ред. код]

Графік залежності виходу продуктів поділу[en] від масового числа уламків поділу має два яскраво виражені, але досить плоскі піки приблизно від 90 до 100 і від 130 до 140. З тепловими нейтронами виходи продуктів поділу з масою між піками, таких як 113mCd, 119mSn, 121mSn, 123Sn, 125Sb, 126Sn і 127Sb, дуже низькі.

Що вища енергія стану, за якого відбувається поділ ядра, то більша ймовірність симетричного поділу, отже, коли зростає енергія нейтрона[en] та/або енергія атома, що ділиться, глибина долини між двома піками зменшується; наприклад, крива виходу від маси для 239Pu має мілкішу долину, ніж спостережувана для 235U із тепловими нейтронами. Криві поділу пізніших актиноїдів мають тенденцію до подальшого зменшення глибини долини. У крайніх випадках, таких як 259Fm, видно лише один пік.[джерело?]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. H.W.B. Skinner, The A B C of nuclear weapons // The New Scientist, 26 February 1959, page 473—475: «(3) Dirty H-bombs»