Реморія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Statue of Acca Larentia with the twins Remus and Romulus by Jacopo Della Quercia, Santa Maria Della Scala, Siena, Italy
Статуя Акки Ларентії з Ромулом і Ремом на руках

Реморія (лат. Remoria) — місце, яке, згідно з римською міфологією, пов'язане з легендарним заснуванням Риму братами Ромулом і Ремом. За легендою, саме там Рем побачив шістьох птахів і вирішив заснувати місто.[1] Також це місце, де він був похований після того, як Ромул убив брата під час суперечки.

Місцезнаходження[ред. | ред. код]

У римських історичних джерелах дають дещо сумнівну інформацію про точне місцезнаходження Реморії. У той час як деякі джерела [2][3] розміщують її на місці церкви Санта-Бальбіна на Авентині, інші [1][4][5] — на пагорбі біля Тибру, на відстані 5 римських миль (30 стадіїв) вниз за течією до Палатину. Плутарх вважав, що вершина Авентину є місцем поховання Рема і так званим аугуракулом (auguraculum), храмомо без даху. Філософ називає її Ремоніоном (Ρεμώνιον) або Ремонією (Ρεμώνια), зазначаючи при цьому, що в той час вона мала іншу назву - Рінгаріон (Ριγνάριον).[6] Пізніші покоління істориків використовували літературні й археологічні дані, щоб створити гіпотезу, згідно з якою Реморія знаходиться на лівому березі Тибру, північніше до міста. Досліджуючи стіни Риму, археологи Антоніо Ніббі та Вільям Гелл розмістили це місце поблизу Базиліки Святого Павла за мурами в десятому кварталі Риму Остієнсе.[7]

У 2003 році,[8] археолог та історик Філіппо Коареллі зазначав, що легендарні постаті Ромула й Рема, які вперше з'явилися в історичних джерелах не раніше ніж у IV століття до н.е., були замінені більш раннім міфом про заснування Риму ларами - дванадцятьма синами Акки Ларентії (етимологічно, Мати ларів), годувальниці Ромула й Рема. Рем представляв населення римського плебею, це пояснює його зв'язок з Авентином, де плебеї організували сецесію в 449 році до н.е. Поєднуючи образне розташування Реморії в місці, пов'язаному з плебеями, та розташування на відстані 5 миль від стародавнього міста на березі Тибру, Коареллі стверджує, що Реморія знаходиться у священному гаю богині Деа Дії поблизу Вії Кампани - однієї з головних доріг Римської імперії. У період Римського царства та ранньої республіки гай був важливим місцем для обрядів за участі гаруспіків під опікою Арвальських братів - колегії жерців. Вона веде своє походження від Ромула та синів Акки Ларентії. З цієї точки зору Ромул і Рем утворюють дихотомію між Урбсом - містом, де домінували патриції та Арвою - селом, де домінували плебеї.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Діонісій Галікарнаський, Римські старожитності, I, 85-87.
  2. Цицерон, Про свій будинок, 136.
  3. Овідій, Фасти, 148-150.
  4. Origo gentis Romanae, 23.
  5. Секст Помпей Фест De Verborum Significatione: "Remurinus ager dictus quia possessus est a Remo, et habitatio Remi Remona".
  6. Плутарх, Римські питання, ст.9-11.
  7. Antonio Nibby, Sir William Gell, Le Mura di Roma disegnate da Sir W. Gell; illustrate con testo e note da Antonio Nibby, Roma 1820, ст.10-12.
  8. Filippo Coarelli (2003). Remoria, Myth, History and Culture in Republican Rome: Studies in Honour of T.P. Wiseman ed. David Braund, Christopher Gill, ст.41-53.

Література[ред. | ред. код]

  • Діонісій Галікарнаський, Римські старожитності, I, 85-87.
  • Цицерон, Про свій будинок, 136.
  • Овідій, Фасти, 148-150.
  • Origo gentis Romanae, 23.
  • Секст Помпей Фест, De Verborum Significatione: "Remurinus ager dictus quia possessus est a Remo, et habitatio Remi Remona".
  • Плутарх, Римські питання, ст.9-11.
  • Antonio Nibby, Sir William Gell, Le Mura di Roma disegnate da Sir W. Gell; illustrate con testo e note da Antonio Nibby, Roma 1820, ст.10-12.
  • Filippo Coarelli (2003). Remoria, Myth, History and Culture in Republican Rome: Studies in Honour of T.P. Wiseman ed. David Braund, Christopher Gill, ст.41-53.