Рибонуклеопротеїни

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Рибонуклеопротеїд)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Рибонуклеопротеїни, також рибонуклеопротеїди — велика й різноманітна група складних білків, які утворюють комплекси з рибонуклеїновими кислотами. Такі білки можуть мати структурну функцію, зокрема в рибосомах, а також взаємодіяти з РНК для виконання специфічних функцій її захисту, модифікації чи деградації. Рибонуклеопротеїни мають спеціальні РНК-зв'язувальні домени.[1]

Основними класами рибонуклеопротеїнів є рибосомні білки та мяРНК-зв'язувальні білки, що задіяні в сплайсингу як елементи сплайсосоми. Інші рибонуклеопротеїни задіяні в транспорті мРНК (білки інформосоми), деградації РНК (білки екзосоми), РНК-інтерференції, редагуванні РНК тощо.

До рибонуклеопротеїнів належать такі важливі білки як теломераза, праймаза та інші. Рибонуклеопротеїнами є вірусні частки багатьох РНК-вмісних вірусів/

Взаємодія між білком та РНК[ред. | ред. код]

РНК-зв'язувальні домени в різних групах рибонуклеопротеїнів мають різну структуру та послідовності. Проте головною властивістю всіх таких доменів є наявність позитивно заряджених амінокислотних залишків, що взаємодіють з фосфорними залишками РНК.

Основні групи[ред. | ред. код]

Функції[ред. | ред. код]

Рибонуклеопротеїни задіяні в багатьох важливих процесах у клітині, зокрема:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Keyword — Ribonucleoprotein. UniProt Database(англ.)
  2. Noda, Takeshi; Sagara, Hiroshi; Yen, Albert; Takada, Ayato; Kida, Hiroshi; Cheng, R. Holland; Kawaoka, Yoshihiro (2006). Architecture of ribonucleoprotein complexes in influenza A virus particles. Nature. 439 (7075): 490—492. doi:10.1038/nature04378. ISSN 0028-0836.