Рис та горох

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рис та горох
Тип гарнір
Входить у національні кухні Ямайська кухня, Барбадоська кухня
Необхідні компоненти рис

Рис та горох (англ. rice and peas) або Горох та рис — традиційна їжа на Карибських островах. Горох — зазвичай це голубиний горох, але його часто замінюють квасолею[1], а страву часто подають з карі з козлятини[2]. У 1961 році лінгвіст і лексикограф Фредерік Дж. Кессіді зазначив, що страва згадувалася як символ Ямайки.[3]

Англо-Кариби[ред. | ред. код]

Рис та горох є основою кухонь Багамських островів, Ямайської кухні, Барбадоської кухні та багатьох інших англомовних островів Карибського басейну. На Багамах він відомий як peas n' rice, звідки і назва Багамської пісні "Mama Don't Want No Peas an 'Rice an 'Cocoanut Oil". Страва зроблена з рисом і будь-якими доступними бобовими культурами, такими як квасоля, голубиний горох або коров'ячий горох. Поєднання зерна з бобовими культурами утворює «повний білок»: джерело білка, яке містить достатню частку кожної з дев'яти незамінних амінокислот необхідних в людському раціоні.

Горох відварюють із насінням перцю та часником до готовності. Перець Scotch bonnet, чебрець, цибуля, тертий імбир і кокосове молоко потім додають разом з рисом і залишають на повільному вогні до готовності.

Варіанти рецепту включають використання солоної свинини або яловичини замість солі. Куриця також використовується в гаянських варіаціях цієї страви і відома як cookup rice. Це надає страві аромату та знижує потребу в додатковому білку.

Рис та горох, класична недільна їжа, зазвичай подають з тушкованим м'ясом, наприклад, з куркою, яловичиною, бараниною або свининою, або рибою або морепродуктами, такими як креветки, краби або королівська риба. Голубий горох чи горох гунго асоціюється з Різдвом.

США[ред. | ред. код]

Скакун Джон — страва, яку подають на півдні Сполучених Штатів, що складається з чорноокого гороху (або польового гороху) і рису, нарізаної цибулі та нарізаного бекону.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Булавин В.И. (1968). Ямайка. "Мысль". с. 46.
  2. Millicent Taffe (2013). The Original Jamaican Rice and Peas Recipe. Booktango. с. 2. ISBN 978-1-4689-2555-5.
  3. Higman, B. W. (2013). 4. Jamaica Coat of Arms. У Richard Wilk (ред.). Rice and Beans: A Unique Dish in a Hundred Places. Livia Barbosa. London, New York: Berg. ISBN 978-1-84788-905-8.