Рулант Саверей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Роеландт Сейвері)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рулант Саверей
нід. Roelant Savery
Народився1576(1576)
Кортрейк
Помер25 лютого 1639
Утрехт
КраїнаГабсбурзькі Нідерланди
 Голландська республіка
Національністьфламандець
Діяльністьхудожник
ВчителіJacob Saveryd і Hans Bold
Знання мовнідерландська[1]
НапрямокЗолота доба голландського живопису
Жанрнатюрморт
Magnum opusThe poet crowned by two apes at the feast of the animalsd, Elijah fed by the ravensd, Landscape with ruins, cattle and deerd і The Dodo[d]
Конфесіяанабаптизм
Брати, сестриJacob Saveryd[2]

Рулант Саверей (Roelant Savery, 1576 — 25 лютого 1639) — нідерландський художник, гравер часів Золотої доби голландського живопису.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походив з родини художників. Народився в Куртре (Кортрейку) у 1576 році. За походженням був фламандцем. У 1585]] році родина вимушена була тікати від релігійних переслідувань до Гарлему. Спочатку в Амстердамі навчався у свого брата Якоба Саверея. Потім став учнем відомого художника Яна Брейгеля Старшого.

У 1604 році на запрошення імператора Священної Римської імперії Рудольфа II перебирається до Праги. Тут виконував численні замовлення Рудольфа та його наступника імператора Маттіаса. У 1606–1608 роках відвідує Швейцарію та Тіроль, де вивчає тамтешні рослини. У 1616 році перебирається до Амстердаму, а вже 1618 року переїздить до Утрехту. В Утрехті у 1619 році стає членом гільдії Святого Луки.

У 1620-х роках стає одним з найвідоміших майстрів натюрморту в Утрехті. Втім, внаслідок захоплення алкоголем втратив значну частину замовлення. У 1638 році оголосив себе банкрутом. Помер у 1639 році в Утрехті.

Творчість

[ред. | ред. код]

Був один з засновників анімалістичного жанру в нідерландському живописі. Під час перебування у Празі змальовував мешканців імператорського зоопарку — пеліканів, страусів, верблюдів. Особливо уславився картиною, де зображені вимерлі птахи додо — маврикійського дронта («Додо». 1626 рік).

Картини Саверея відзначені впливом Яна Брейгеля Старшого та Гілліса ван Конінгсло, також в них помітний стиль характерний для маньєризму.

Художник виконав кілька десятків картин із зображенням Орфея і Райського саду, надавши цим улюбленим сюжетам магічний характер. Створюючи пейзажі ретельно вимальовував тварин і рослини.

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]
  • K.G. Boon, " Roelandt Savery te Praag ", dans Bulletin van het Rijksmuseum, IX, no 4 (1961), p. 145–148.
  • Walter Liedtke, Dutch paintings in the Metropolitan Museum of Art, 2007, pag.928.

Посилання

[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Рулант Саверей