Гільдія Святого Луки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Євангеліст Лука як художник на картині італійця Гверчіно.
Ян де Брей, Керівники гільдії в Гарлемі, 1665

Гільдія Святого Луки (нід. Sint-Lucasgilde) — цехові об'єднання художників, скульпторів і друкарів, що набули поширення з XV століття на Нижньому Рейні та в Нідерландах.

Історія[ред. | ред. код]

Гільдія отримала назву від імені апостола Луки, покровителя художників, який, як вважається, першим зобразив Діву Марію. У деяких містах, як наприклад, в Антверпені, в гільдії Святого Луки об'єднувалися представники багатьох видів мистецтва, проте в інших містах, як, наприклад, у Брюгге, гільдія була строго регламентованим професійним об'єднанням художників, а скульптори, склярі або друкарі мали власні цехи і знаходилися під захистом інших покровителів.

Для вступу до гільдії часто було необхідно, аби художник був громадянином міста і мав власне житло. Для реєстрації статусу майстра, який давав доступ до високих і прибуткових посад у суспільстві, від художника вимагалося ще й бути одруженим.

У часи економічної нестабільності членство в гільдії забезпечувало художникам деяку певність. Воно гарантувало просування місцевих художників і виключало конкуренцію. Гільдія надавала можливість відкрити майстерню і набирати учнів. Учні не мали права підписувати свої роботи, і вони автоматично ставали власністю вчителя. Іншою перевагою було право члена гільдії продавати свої твори на офіційному ринку мистецтв.

В Антверпені та інших містах на півдні Нідерландів гільдії здійснювали контроль якості й ставили на придатних з їхнього погляду картинах своє клеймо. Ці заходи контролю якості гарантували покупцям у всій Європі єдиний стандарт творів мистецтва з Антверпена.

Крім цього гільдія була своєрідним товариством соціального захисту, наприклад, на випадок потреби чи хвороби. Гільдія також брала на себе турботу про ритуальні послуги та поховання покійних членів гільдії.

Антверпенська гільдія[ред. | ред. код]

Дім гільдій в Антверпені

Членами Антверпенської гільдії були зокрема такі художники (в дужках рік вступу):

Гільдія в Брюгге[ред. | ред. код]

Гільдія в Гарлемі[ред. | ред. код]

Споріднені заклади[ред. | ред. код]

Деякі гільдії з часом перетворилися на споріднені заклади, зокрема на школи мистецтв, зберігши при цьому ім'я Святого Луки.

  • Академія Сен-Люк (Académie de Saint-Luc), Париж, заснована в 1391 році.
  • Академія Сан Лука (Accademia di San Luca), Венеція, 1593 рік.
  • Інститут Сен-Люк (Institut Saint-Luc), Брюссель, заснована в 1904 році.

Література[ред. | ред. код]

  • Baudouin, Frans. «Metropolis of the Arts.» In: Antwerp's Golden Age: the metropolis of the West in the 16th and 17th centuries, Antwerp, 1973, pp. 23-33.