Розкладачка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Французька армійська розкладачка
Американські армійські розкладачки
Солдат Вермахту під Львовом на розкладачці, червень 1941 року

Розклада́чка, також розклада́йка, рад. розкладу́шка (рос. раскладушка, англ. Camp bed) — розкладне ліжко, основа якого виготовлена з металевих труб, на яких натягнена цупка тканина. Головна перевага такого ліжка — його мобільність та компактність.

Використання[ред. | ред. код]

Розкладачки використовуються насамперед в армії, в туризмі та за надзвичайних ситуацій, коли треба швидко забезпечити нічліг потерпілих.

Історія[ред. | ред. код]

Вважається, що перші розкладачки використовувалися у римському війську як похідні ліжка, звідки у французькій мові цей тип ліжка називається фр. Lit de camp. Брак житлоплощі у радянський період та масове використання розкладачки як додаткового ліжка зробило її незамінним, культовим елементом радянського побуту. Не дивно, що розкладачка часто фігурувала в різних гумористичних та сатиричних контекстах, у яких критикувалася радянська дійсність.[1]. У незалежній Україні розкладачка, так само як намет чи автошина, стала типовим атрибутом протестних акцій[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Пор. анекдот про Хрущова: рос. "Почему после удаления Сталина из мавзолея там удвоили охрану? - Возле мавзолея видели Хрущева с раскладушкой" З сайту 1001 избранный советский политический анекдот[недоступне посилання з липня 2019]
  2. Пор.: П'ять депутатів оголосили безстрокове голодування і готують розкладачки [Архівовано 6 вересня 2012 у Wayback Machine.] Або: «Регіонал» не бачить кризи і готовий спати на розкладачці за мову [Архівовано 11 вересня 2012 у Wayback Machine.]

Посилання[ред. | ред. код]