Рокотов Ян Тимофійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ян Рокотов
Кличка Косий
Дата народження: 7 серпня 1927(1927-08-07)
Місце народження: Москва, РРФСР РРФСР
Громадянство: СРСР СРСР
Дата смерті: 16 липня 1961(1961-07-16) (33 роки)
Місце смерті: Москва, РРФСР РРФСР
Причина смерті: розстріл
Злочини
Злочини: фарцування, обмін валют
Період вчинення: 1950-і
Регіон вчинення: Москва
Мотив: корисний (збагачення)
Дата арешту: травень 1961
Звинувачувався в: спекуляції, незаконні валютні операції в особливо великих розмірах
Визнаний винним у: спекуляції, незаконні валютні операції в особливо великих розмірах
Покарання: 8 років; в результаті перегляду справи — 15 років; за рішенням М.Хрущова — смертна кара
Статус: виконаний смертний вирок

Ян Тимофійович Рокотов (рос. Ян Тимофеевич Рокотов;нар. 7 серпня 1927, Москва, РРФСР — пом. 16 липня 1961, Москва, РРФСР) — радянський фарцувальник та валютник, засуджений до смертної кари. Головний фігурант показової Справи Рокотова — Файбишенка — Яковлєва.

Арешти[ред. | ред. код]

Вперше Ян Рокотов був арештований у 1946 році.[1] Тоді ж він здійснив втечу під час обшуку з власного будинку через вікно туалету. Після втечі від слідства заліг на дно на півдні країни. У 1947 році, перебуваючи у розшуку, арештований.[1] Засуджений до 8 років ув'язнення за ст. 58 Кримінального кодексу РРФСР. До якої додана ст. 313 «За втечу з місця позбавлення волі» Кримінального Кодексу РРФСР, хоча в момент першого арешту ще не був засуджений і втік з власного будинку [5]. Відбуваючи покарання в таборі суворого режиму, працював робота на лісоповалі, де за невиконання норми зазнавав побиття від бандитів та рецидивістами, що призвело до втрати пам'яті і важкого психічного стану. У 1954 році здійснений перегляд справи, в результаті якого був звільнений з повною реабілітацією.[1] Був відновлений на другому курсі інституту, однак згодом покинув навчання і розпочав займатися валютними операціями.

У травні 1961 року вдруге арештований.[2] Разом з друзями — Владиславом Файбишенком на прізвисько Владик (Червончик) і Дмитром Яковлєвим на прізвисько Дим Дімич — організував складну систему посередників для скупки валюти та імпортних речей в іноземних туристів. За вироком у так званій Справі Рокотова — Файбишенка — Яковлєва всі троє засуджені до смертної кари та розстріляні.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Унікальний для радянської історії[2] факт — під час обшуку в Рокотова було вилучено близько $1,5 млн в різній валюті і золоті, а загальний оборот їх підпільної справи становив 20 млн радянських рублів.

У 2003 році газета «Известия» опублікувала спогади одного колишнього офіцера розвідки, який в 1980-ті роки працював в НДР. Він зауважив, що «ці валютники пішли на злочин, знаючи, що у найгіршому випадку відсидять по десять років. Якби знали, що отримають „вишку“, вони б, можливо, на справу і не пішли. Держава їх просто обдурила».[3]

У 2013 році практично через п'ятдесят років після подій розстрілу 1961 року в Нью-Йорку (США) емігрантами з різних країн світу, в тому числі і колишнього СРСР, була заснована компанія «Rokotov & Fainberg»[4][5] з виробництва джинсів.

У 2017 році в США викарбувана пам'ятна монета[6] «один Рокотов», маса якої становить одну унцію срібла 999-ї проби. Цікавий факт: монета була випущена 7 серпня 2017 року, що збігається з днем народження Яна Рокотова. На лицьовій стороні монети зображений у вигляді малюнка фарцовщик в джинсах і ковбойських чоботях, на лівому чоботі гравірування — літери «R», на правому — «F», перші літери назви компанії «Rokotov & Fainberg» і напис — ROKOTOFF нижче — 1961, зліва викарбувано 1 Oz, праворуч викарбувано метелик. Зображення «метелик» має символічне значення, на сленгу валютників «метелик» позначав 88-ту статтю Кримінального кодексу РРФСР 1960 року. У момент відкриття торгів на сайті компанії «Rokotoff» монети були заявлені за символічною ціною $33. Кожна наступна куплена монета додавала у вартості $33.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]