Ротаракт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Ротара́кт» — громадська клубна організація молоді віком від 18 до 30 років, що належить до великої родини Ротарі Інтернешнл — найстаршої громадської клубної організації, яка охоплює 36 000 клубів у 165 країнах та існує більше ніж 100 років. Слово «ротаракт», як і програма Ротарі, пішло від словосполучення «ROTARy in ACTion».

Ротаракт ставить собі за цілі: надання можливості для придбання додаткових знань і навичок для особистісного та професійного розвитку, вирішення соціальних проблем через служіння суспільству та зміцнення дружбита взаєморозуміння між країнами через міжнародну діяльність і особисті контакти з ротарактівцями з інших країн. Членами клубу можуть стати молоді активні люди віком від 18 до 30 років. Членство в клубі передбачає відвідування засідань, сплата членських внесків (сума яких обирається кожним клубом самостійно), участь у проектах, волонтерська робота, генерація ідей, відвідування міжротарактівських заходів.

Історія[ред. | ред. код]

Перший Ротаракт Клуб почав своє існування 13 березня 1968 в Університеті Північної Кароліни і це дало поштовхом до розвитку глобального молодіжного руху, який на сьогодні налічує понад 8000 Ротаракт Клубів по всьому світу.

На початку 1990-х років Ротаракт зміцнив свої позиції відкриттям клубів у країнах Східної Європи: Будапешт, Прага (1991 рік) — величезну допомогу в цей час сусідам надали ротарактівці з Австрії.

Ротаракт рух в Україні бере свій початок у 1994 році. Саме тоді виникли перші ініціативні групи та була вручена перша хартія – Ротаракт Клубу Київ. Наступного року офіційного статусу набули клуби Львова, Тернополя і Харкова.

Новим етапом у діяльності вітчизняного Ротаракту стало об’єднання у 2000 році України, Польщі та Білорусі у єдину організаційну одиницю Ротарі – Дистрикт 2230.

Протягом 2000-х років Ротаракт в Україні поступово розвивався, відкривались нові клуби, на постійній основі почали проводитись Всеукраїнські зустрічі, поглиблювались міжнародні зв'язки. Станом на початок 2014 року в Україні офіційно зареєстровано 18 Ротаракт Клуби та одна ініціативна група. Сьогодні серед основних напрямків діяльності українських клубів:

- турбота про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

- допомога малозабезпеченим родинам та людям похилого віку;

- залучення коштів на забезпечення важливих суспільних потреб;

- міжнародні робота, спрямовані на культурний обмін та інтернаціональну співпрацю;

- екологічні проекти;

- інформаційні проекти просвітницького характеру;

- пропаганда соціальної етики та толерантності.

Типові проекти Ротаракт Клубу[ред. | ред. код]

Проекти клубу можуть мати різну спрямованість, але всі їх можна поділити на 3 великі групи:

  1. проекти професійного розвитку та розвитку лідерських навичок;
  2. соціальні проекти;
  3. клубні проекти.

Окремо іноді виділяються міжнародні проекти, які, в свою чергу, можуть бути як проектами розвитку навичок, так і соціальними проектами. Проекти професійного розвитку та розвитку лідерських навиков. Діяльність клубу, спрямована на професійний розвиток, повинна сприяти розширеннюкругозору його членів в області професійної діяльності, можливостейсучасного бізнесу. Не можна забувати про роль ротарактовцев у розвиткусуспільства. Навички, набуті в процесі активної громадської діяльності клубу, можуть допомогти вирішенню проблем кожного члена клубу на його робочому місці. Соціальні проекти:

«Служіння суспільству понад особисті інтереси» — девіз Ротарі.

Соціальні проекти Ротаракт Клубів спрямовані на вирішення різних соціальних завдань суспільства. Ці проекти, як правило, присвячені найактуальнішим проблемам:

1) Наркоманія, СНІД — так у 2011 відбувся Всеукраїнський проект антиСНІД, де клуб Тернополя влаштував флеш — моб в супермаркеті, Київ — Центр збирали кошти за допомогою видатних людей, Рівне організували виставку нетрадиційних антиСНІДівських плакатів і тд.

2) Діти-сироти та діти, які залишилися без піклування батьків. Практично кожен Ротаракт клуб України організовує поїздки в дитячі будинки та інтернати, привозить подарунки, обладнання, інвентар, організовує конкурси і тематичні свята для дітей.

3) Екологія, природоохоронна діяльність.

4) Здоровий спосіб життя.

Рекомендується, щоб кожен Ротаракт клуб реалізовував, принаймні, два соціальні проекти щорічно: один проект — місцевого масштабу, а інший — міжнародного.

Клубні проекти:

Клубна, тобто організаційна, діяльність є основою стабільного, дружного і сильного клубу. До внутріклубним заходів і проектів відносяться: засідання клубу; спільні свята й відпочинку членів клубу; прийом гостей у клубі; ведення літопису (історії) клубу, видання клубного бюлетеня (газети), створення і підтримка сайту клубу, розсилки для членів клубу; зростання і збереження членського складу клубу. Міжнародні проекти:

Міжнародні проекти, як правило, не виділяються в окрему групу. Однак їм слід приділити особливу увагу. Незаперечною перевагою Ротарі і Ротаракт є міжнародний характер організації. Тому контакти з Ротаракт Клубами, які перебувають в інших країнах, мають ряд переваг: обмін досвідом, ідеями проектів, інформацією про особливості реалізації ініціатив; мовна практика для членів клубів; обмін інформацією про зустрічі та заходи, що проходять на територіях інших країн; розширені можливості культурного, професійного обміну і дружніх візитів.

У рамках взаємодії з іноземними Ротаракт Клубами може бути реалізована маса проектів соціального характеру, культурного і дружнього обміну, професійні зв'язки та ін. Міжнародні проекти можна умовно розділити на:

1. Зустрічі клубів — відвідання міжнародних конференцій, семінарів ротарактівців, запрошення на заходи, що організовуються вашим клубом, іноземних гостей та учасників (можливо виступаючих), поїздки в клуби як гостей або дружні візити під час перебування в країні, де є Ротаракт Клуби.

2. «Проекти по листуванню» / «Паперові проекти» — дуже поширені серед ротарактовців. Як правило, це може бути складання спільного бюлетеня з клубами на конкретну тематику, конкурс фотографій, обмін вимпелами клубів, прапорами країн, значками, ляльками, картами та ін сувенірами, розробка календаря з інформацією про проекти різних клубів світу, збір листівок для вихованців дитячого будинку та ін Проекти такого типу, як правило, не вимагають великих фінансових витрат, поїздок до клубів-партнерам, і можуть легко здійснюватися в процесі листування електронною поштою.

3. Спільні соціальні проекти — організація акцій, спрямованих на вирішення конкретного завдання у вашому регіоні з залученням інших Ротаракт (і Ротарі) клубів світу. Це може бути збір книг для бібліотеки іноземної літератури, одягу для нужденних, залучення іноземних волонтерів, організація благодійних виставок тощо.

4. Культурно-ознайомчі проекти — поїздки на уїк-енди, тури вихідного дня, організація подібних заходів на базі вашого клубу з запрошенням іноземних гостей; організація фестивалів культури в різних країнах. До таких проектів належить і програма ротарактовскіх дружніх обмінів.

Ротаракт клуби України[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. http://rotaractukraine.org/club_if_en.html [Архівовано 19 серпня 2014 у Wayback Machine.] http://www.facebook.com/RotaractIF
  2. www.rotaract-kyiv.org.ua [Архівовано 11 серпня 2013 у Wayback Machine.] https://www.facebook.com/Rotaract.Club.Kiev?fref=ts
  3. http://rotaractukraine.org/club_km_en.html[недоступне посилання з липня 2019] http://ru-ru.facebook.com/pages/Rotaract-Club-Kyiv-Multinational/167024276653456
  4. http://rotaractukraine.org/club_k-ct_ua.html [Архівовано 8 серпня 2014 у Wayback Machine.] https://www.facebook.com/pages/Rotaract-Club-Kiev-City/133521633387400
  5. http://rotaractukraine.org/club_k-c_en.html [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.] http://www.rotaract.kiev.ua/ [Архівовано 25 вересня 2011 у Wayback Machine.] https://www.facebook.com/rotaract.kyiv.centre
  6. Архівована копія. Архів оригіналу за 8 серпня 2014. Процитовано 8 серпня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  7. Архівована копія. Архів оригіналу за 8 серпня 2014. Процитовано 8 серпня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  8. http://rotaractukraine.org/club_pl_ua.html [Архівовано 8 серпня 2014 у Wayback Machine.] [1]https://www.facebook.com/Rotaract.poltava.ua?fref=ts
  9. http://rivnerotaract.ucoz.ua/ [Архівовано 18 листопада 2012 у Wayback Machine.] http://rotaractukraine.org/club_ri_en.html[недоступне посилання з липня 2019] https://www.facebook.com/groups/216868901663788/
  10. Архівована копія. Архів оригіналу за 19 серпня 2014. Процитовано 18 серпня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  11. http://rotaractukraine.org/club_kh_ua.html [Архівовано 8 серпня 2014 у Wayback Machine.] http://rotaract.kharkov.ua [Архівовано 19 серпня 2014 у Wayback Machine.] https://www.facebook.com/rotaract.kharkov [Архівовано 10 жовтня 2014 у Wayback Machine.]