Рєзцова Христина Леонідівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рєзцова Христина Леонідівна
Загальна інформація
Громадянство  Росія
Народження 27 квітня 1996(1996-04-27) (27 років)
Москва, Росія
Мати Рєзцова Анфіса Анатоліївна
Спорт
Вид спорту біатлон[1][2]
Участь і здобутки
Нагороди
медаль ордена «За заслуги перед Вітчизною» I ступеня
заслужений майстер спорту Росії
Представник
Олімпійський комітет Росії Олімпійський комітет Росії
Олімпійські ігри
Срібло Пекін 2022 естафета
Бронза Пекін 2022 змішана естафета

Христина Леонідівна Рєзцова (рос. Кристина Леонидовна Резцова, (27 квітня 1996(1996-04-27), Москва) — російська біатлоністка, олімпійська медалістка, чемпіонка Росії з біатлону та літнього біатлону. Призерка чемпіонату світу серед юніорів з біатлону та чемпіонка світу серед юніорів з літнього біатлону, призерка Кубка світу. Учасниця Кубка IBU.

Життєпис[ред. | ред. код]

Вихованка підмосковного біатлону. 2014 року почала представляти Ханти-Мансійськ[3] .

Юніорська кар'єра[ред. | ред. код]

2013 року стала дворазовою чемпіонкою та срібною призеркою Всеросійських змагань на призи Валерія Кірієнка та Ганни Богалій-Титовець у Мурманську. На одну з гонок цих змагань вийшла в спідній білизні, одягненій поверх лижного комбінезону, що стало предметом тривалих обговорень уболівальників[4].

На чемпіонаті світу серед юніорів 2015 року в Раубичах серед 19-річних спортсменок стала срібною призеркою в естафеті разом із Єлизаветою Капліною та Наталією Ушкіною, а в індивідуальній гонці посіла 13-те місце. На наступному турнірі, 2016 року в Кейлі-Гредіштей виступила не так вдало, найкращими результатами стали дев'яте місце в індивідуальній гонці і восьме - в естафеті. На юніорському чемпіонаті світу 2017 року в Брезно, у змаганнях 21-річних спортсменок, стала бронзовою призеркою в естафеті разом із Валерією Васнєцовою та Катериною Мошковою, а в особистих дисциплінах найкращим результатом стало 13-те місце гонці переслідування.

На чемпіонатах світу з літнього біатлону серед юніорів виборола шість медалей, зокрема дві золоті — 2017 року в Чайковському в спринті та змішаній естафеті.

Учасниця юніорського Кубка IBU, срібна призерка етапу в Ленцергайде в січні 2016 року. Вигравала нагороди юніорського чемпіонату Росії, зокрема 2017 року стала чемпіонкою в спринті, гонці переслідування та мас-старті[5][6][7]. Восени 2020 року стало відомо, що пропустить сезон через декрет.

Доросла кар'єра[ред. | ред. код]

На чемпіонаті Росії 2017 року виборола бронзові нагороди в естафеті у складі збірної ХМАО. 2018 року здобула золоті медалі в естафеті.

На чемпіонаті Росії з літнього біатлону 2017 року стала переможницею в індивідуальній гонці[8] та бронзовою призеркою в естафеті.

Починаючи з сезону 2017-2018 бере участь у Кубку IBU. На другому етапі сезону в Ленцергайде стала бронзовою призеркою в одиночній змішаній естафеті в парі з Олексієм Волковим[9]. На п'ятому етапі в Арбері стала бронзовою призеркою в спринті[10]. Сезон завершила на 7 місці в загальному заліку.

Кубок світу[ред. | ред. код]

В основній збірній дебютувала на фінальному етапі сезону 2017-2018 у Тюмені 23 березня 2018 року. За підсумками спринту посіла 62-те місце і не змогла потрапити в гонку переслідування.

Особистий рекорд — 3-тє місце в мас-старті в Аннесі 19 грудня 2021 року.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Батьки — олімпійська чемпіонка з лижних гонок та біатлону Анфіса Рєзцова та тренер (у минулому також біатлоніст) Леонід Рєзцов. Старша сестра Дар'я Віролайнен — біатлоністка збірної Росії. А ще має двох молодших сестер.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Український біатлон — 2006.
  2. (unspecified title)Союз біатлоністів Росії.
  3. Логинов, Печёнкин и Лапшин будут выступать за Тюмень
  4. Кристина Резцова: «Почему вышла в нижнем белье? Потому что слово не воробей»
  5. В Ханты-Мансийске стартовало первенство России по биатлону среди юниоров
  6. Семён Бей и Кристина Резцова выиграли гонки преследования на первенстве России
  7. Кристина Резцова выиграла масс-старт на Кубке России, тюменские юниоры одержали победу в эстафете
  8. Кристина Резцова — чемпионка России в индивидуальной гонке. Архів оригіналу за 25 листопада 2017. Процитовано 9 грудня 2017.
  9. Кубок IBU. Супермикст. Норвежцы Брюн-Ли и Кристиансен победили, Резцова и Волков — третьи
  10. Кубок IBU. Спринт. Фенне победила, Васнецова – 2-я, Резцова – 3-я, Старых – 8-я, Миронова – 20-я

Посилання[ред. | ред. код]