Рітберг (графство)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Графство Рітберг
Grafschaft Rietberg

Прапор Герб
Розташування Герцогство Вестфальське
Розташування Герцогство Вестфальське
Столиця Рітберг
Офіційні мови німецька
Форма правління монархія
Площа
Населення
 - Густота Помилка виразу: неочікуваний оператор //км²
Часовий пояс
Домен
Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Рітберг (графство)

Графство Рітберг або Рітберзьке графство (нім. Grafschaft Rietberg) — колишня історична територія у складі Священної Римської імперії. Воно було розташоване у верхів'ях Емсу у Вестфалії, на прикордонній території княжих єпископств Падерборн і Мюнстер. У 1237—1807 роках існувало як самостійне територіальне утворення.

Історія[ред. | ред. код]

Ранній герб графства Рітберг

Гілка графів Рітбергів виникла в результаті поділу графства Арнсберг. При розподілі маєтку між Готфрідом III Арнсберзьким та Конрадом I Куйк-Арнсберзьким за угодою про розрив і розділ від 1 вересня 1237 року Конрад отримав частину графства Арнсберг, що лежить на північ від Ліппе. Потім він оголосив його суверенною державою і назвав на честь замку Рітберг, заснованого близько 1100 року на Емжі «Grafschaft Rietberg». Конрад I, граф Рітбергзький, пішов у відставку в 1263/64 рр. через втрату політичної ваги свого графства і став лицарем Тевтонського ордену. Помер близько 1284 року.

Історична карта графства Рітберг
Герб графства Рітберг з 1699 року

Приблизно з 1100 року Рітберг був незалежною німецькою територією і залишався нею до 1807 року. У середні віки графство Рітберг було дуже маленькою державою. Однак у Рітберга була своя армія, своя валюта і свої закони. Була навіть невелика незалежна іноземна поліція. До XVII століття Рітберг карбував власні монети. До 18 століття уряд розміщувався в палаці 14 століття.

На початку ХІХ століття палац знесли, оскільки він перестав виконувати своє призначення. Тільки каплицю святого Яна Непомуцького з 1748 року можна побачити й сьогодні.

У 1807 році графство Рітберг увійшло до складу новоствореного Королівства Вестфалія, після його розпаду з 1815 року воно постійно належало Пруссії.

Зараз офіційним спадковим носієм титулу графа Рітберга є князь Ліхтенштейну, тому титул продовжується в особі принца Ганса Адама II.

Див. також[ред. | ред. код]

Нинішній граф Рітберг — принц Ліхтенштейну Ганс Адам II.

Література[ред. | ред. код]

  • W. Leesch, Die Grafen von Rietberg aus den Häusern Arnsberg und Ostfriesland, Westfälische Zeitschrift 113, 1963, 281—376
  • P. Leidinger, Zur Frühgeschichte der Grafschaft Rietberg, Beiträge zur Heimatkunde des Kreises Wiedenbrück 3, 1966, 43-49
  • A. Hansschmidt, Die Grafschaft Rietberg (Köln-Westfalen 1180/1980), hg. П. Бергауз-С. Kessemeier, 1980, 190—193.

Посилання[ред. | ред. код]