СВЛ-1 (Система викреслювання ліній-1)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

СМЛ-1 (Система Малювання Ліній-1) був каліграфічним (векторним, а не растровим) дисплейним процесором та пристроєм зображення, створеним Evans & Sutherland[en]. Це був перший графічний пристрій із Графічним процесором. [1]

Особливості[ред. | ред. код]

Структурна схема системи малювання лінії Еванса та Сазерленда 1

Це контролювали різні хост-комп'ютери. Прямі лінії плавно зображалися в анімації в реальному часі. Загальні принципи роботи були подібні до систем, що застосовуються сьогодні: матриці перетворення 4x4, вершини[en] 1x4. Реальні можливості включали моделювання польоту (у брошурі продукту є скріншоти посадки на перевізник), наукові зображення та системи ГІС.

Історія[ред. | ред. код]

Перший СМЛ-1 був відправлений замовнику (BBN[en]) у серпні 1969 року. Було побудовано лише кілька таких систем. Один був використаний Лос-Анджелес Таймс як їх перший комп’ютер із набором / компонуванням. Один поїхав до Науково-дослідного центру НАСА Еймса з досліджень людських факторів. Інший був куплений портовим управлінням Нью-Йорка та Нью-Джерсі[en] для розробки тренера пілотів-буксирів для навігації в гавані. У Динамічному моделюванні MIT був такий, і була програма для перегляду поточної гри у Maze War. [2] [3]

Дивись також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Evans, David C (March 1971). Graphical Man-Machine Communications (semi-annual technical report for 1 July 1970 to 31 December 1971 (PDF). Defense Advanced Research Projects Agency. Архів оригіналу (PDF) за 12 лютого 2017. Процитовано 10 грудня 2019.
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 25 грудня 2019. Процитовано 10 грудня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 10 грудня 2019. Процитовано 10 грудня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]