Саландсе Гейвурлуґ (національний парк)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Саландсе Гейвурлуґ
Sallandse Heuvelrug National Park
52°19′ пн. ш. 6°25′ сх. д. / 52.317° пн. ш. 6.417° сх. д. / 52.317; 6.417Координати: 52°19′ пн. ш. 6°25′ сх. д. / 52.317° пн. ш. 6.417° сх. д. / 52.317; 6.417
Країна  Нідерланди
Розташування Оверейсел
Найближче місто Нейвердал, Голтен
Площа 35 км2 (14 кв. миль)
Засновано 2004
Оператор Управління державного лісового господарства, Natuurmonumenten
Вебсторінка sallandseheuvelrug.nl
Саландсе Гейвурлуґ (національний парк). Карта розташування: Нідерланди
Саландсе Гейвурлуґ (національний парк)
Саландсе Гейвурлуґ (національний парк) (Нідерланди)
Мапа

CMNS: Саландсе Гейвурлуґ у Вікісховищі

Національний парк Саландсе Гейвурлуґ — національний парк у нідерландській провінції Оверейсел, розташований між селищами Геллендорн і Голтен. У 2004 році уряд Нідерландів змінив статус території на Національний парк. Парком в основному керують Управління державного лісового господарства, Natuurmonumenten і водопровідна компанія Vitens. Крім того, до управління залучено кілька дрібних приватних власників, а також регіональні громади та зацікавлені сторони.

Національний парк повністю розташований на південь від N35 (Зволле-Алмело) і охоплює Харлерберг, Холтерберг, Ноцелерберг і Конінгсбелтен. Парк займає площу приблизно 35 квадратних кілометрів. Його найвищою точкою є Конінгбелт, що височіє на 75 метрів над Амстердамським ординаром (NAP).

Пейзаж та історія[ред. | ред. код]

Саландсе Гейвурлуґ — це морена, утворена під час передостаннього Дніпровського зледеніння 150 000 років тому. Під час голоцену почали розвиватися ліси, але після зростання людської популяції ці ліси були вирубані. Починаючи з середньовіччя, територія використовувалася для випасу овець і кіз, а верхній шар ґрунту видаляли, щоб використовувати його як добриво для полів. У цей період територія стала вереском через піщаний нанос. На початку 20-го століття держава розпочала програми лісового господарства, щоб запобігти цій ерозії та виробляти соснову деревину. Місцевість добре відома своїми пейзажами через відносно великі пустищі.

Дерева в Саландсі Гейвурлузі
Дерева в Саландсі Гейвурлузі

Рослинність і тваринний світ[ред. | ред. код]

Брусниця або брусника (Vaccinium vitis-idaea)

Найбільш характерними рисами національного парку є рельєф і пустощі. Зарості журавлини у великій кількості. Ми також знаходимо останню голландську популяцію тетерева (Tetrao tetrix), дрімлюги звичайного (Caprimulgus europaeusnightjar) і кількох видів ящірок, таких як живородна ящірка (Zootoca vivipara).

Управління[ред. | ред. код]

Керівництво району стикається з кількома серйозними проблемами. Однією з проблем є збереження вересу в його нинішньому стані та запобігання росту дерев і трав. Організації управління використовують для випасання овець і корів. Щоб уникнути занепокоєння, деякі частини парку закриті для відвідувачів, а дорога через парк закрита вночі.

Огляд пам'яток[ред. | ред. код]

На Голтерберзі розташоване канадське військове кладовище Голтен[2], одне з найбільших військових кладовищ у Нідерландах, на якому поховані солдати, загиблі під час Другої світової війни. Комісія з військових поховань Співдружності підтримує могили канадських солдат, похованих на цьому кладовищі. Кладовище містить 1393 могили і доступне для відвідування.

У Твілгарі (на Нейвердалще Берзі) ви знайдете залишки старої цивілізації та кошару для овець, а також Меморіал трудового табору Твілгар.[3] Цей меморіал було відкрито в жовтні 2003 року вздовж Палтгевег, Нейвердал. Меморіал присвячений чоловікам, перевезеним із цього табору в 1942 році до табору Вестерборк; майже всі вони були вбиті в Аушвіці.

Навчання та відпочинок[ред. | ред. код]

У парку Стацбосбігір є центр для відвідувачів, у якому розташована громадська обсерваторія. Туристичний центр розташований у муніципалітеті Нейвердал уздовж N35. У центрі відвідувачів розміщено постійну інтерактивну виставку про історію Саландсе Гейвурлуґу. Для людей з обмеженими фізичними можливостями екскурсії доступні на електромобілях або кінному трамваї. Уздовж двокілометрової стежки, розташованої неподалік від центру відвідувачів, є численні розваги для дітей.

Парк містить численні прогулянкові, велосипедні, гірські велосипедні маршрути, а також маршрути для верхової їзди. Це важливий район для далеких прогулянок і велосипедних подорожей, тут є багато кемпінгів, ресторанів і готелів.

Поруч із Голтеном є музей природної історії Діорама природи Голтерберг.

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Nationally designated areas (CDDA)
  2. Canadese Begraafplaats Holten. www.canadesebegraafplaatsholten.nl.
  3. Memorial Labour Camp Twilhaar - Nijverdal (Hellendoorn) - TracesOfWar.com. www.tracesofwar.com.

Посилання[ред. | ред. код]