Схірмоннікоґ (національний парк)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Схірмоннікоґ
Schiermonnikoog National Park
Пейзаж у парку
53°29′21″ пн. ш. 6°13′55″ сх. д. / 53.4893° пн. ш. 6.232° сх. д. / 53.4893; 6.232Координати: 53°29′21″ пн. ш. 6°13′55″ сх. д. / 53.4893° пн. ш. 6.232° сх. д. / 53.4893; 6.232
Країна  Нідерланди
Розташування Схірмонніког, Фрісландія
Площа 72 км2 (780 000 000 sq ft)
Засновано 1989
Вебсторінка nationaalpark.nl/schiermonnikoog/default.xml
Схірмоннікоґ (національний парк). Карта розташування: Нідерланди
Схірмоннікоґ (національний парк)
Схірмоннікоґ (національний парк) (Нідерланди)
Мапа

CMNS: Схірмоннікоґ у Вікісховищі

Національний парк Схірмоннікоґ — національний парк у нідерландській провінції Фрісландія. Він був заснований у 1989 році. Охоплює близько 72 км2 (780 000 000 sq ft), більша частина острова Схірмонніког.

Пейзаж та історія[ред. | ред. код]

Карта парку Схірмоннікоґ

Острів виник під час останнього льодовикового періоду, і з тих пір його форма дуже змінювалася. Домінуючими процесами є перенесення піску, ерозія та седиментація вздовж берегів, характерні для приливного ландшафту. Раніше на острові жило небагато людей, переважно рибалки. Приблизно в 1900 році держава розпочала програми лісового господарства, щоб запобігти заносу піску. Крім того, для захисту острова та його населення були побудовані дамби. Деякі з боліт із часом були насипані та перетворені на польдери для сільського господарства. Протягом 20-го століття туризм і відпочинок стали більш важливими, і частина острова була визначена природним заповідником. Наразі на острові є дюни, ліси, польдери, припливні рівнини, болота та пляжі, а також невелике озеро та село.

Флора, фауна і гриби[ред. | ред. код]

На острові дуже багата фауна, флора і гриби. У дюнах трапляються глід одноматочковий, обліпиха звичайна, жимолость; на болотах кермек, морський полин, солончакова айстра і стеклярус. По всьому острову можна зустріти лишайники та гриби, а також багато видів комах. На болотах і припливно-відпливних територіях зустрічаються тисячі птахів, таких як коловодник звичайний, казарка білощока, косар, лунь, кулик-сорока, побережник ісландський, грицик малий, кульон і мартин сріблястий. У минулому кролики були дуже поширеними, але через геморагічної хвороби кроликів (ГХК) цей вид зараз рідкісний. У морі водяться сірий тюлень, звичайний тюлень, камка і багато видів морських водоростей.

Управління[ред. | ред. код]

Natuurmonumenten відповідає за управління національним парком і Рейксватерштат за захист узбережжя. Однією з цілей управління є зробити дюни більш динамічними. Пташині колонії охороняються шляхом регулювання чисельності відвідувачів у весняно-літній період.

Відпочинок[ред. | ред. код]

Острів є популярним місцем для відвідування, особливо пляжі. Оскільки острів ізольований, відвідувачам заборонено користуватися автомобілями. Через те, що на острові дуже мало жителів і фермерів, це один із найкраще охоронюваних голландських національних парків. У селі Схірмонніког є центр для відвідувачів. Є один кемпінг і кілька готелів і ресторанів.

Список літератури[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]