Сана (мухафаза)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мухафаза Сана
Адм. центр Сана
Країна Ємен Ємен
Межує з: сусідні адмінодиниці
Амран[1], Сана, Дамар[1], Рейма[1], Махвіт[1], Маріб[1], Ходейда[1], Ель-Бейда[1], Ель-Джауф[1], Amanat al Asimah Sana`ad[1] ?
Населення
 - повне 1 042 468 (2013 рік)
Площа
 - повна 15 052 км²
Висота
 - максимальна 2501 м
 - мінімальна 2501 м
Часовий пояс UTC+3
Код ISO 3166-2 YE-SN

Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Сана

Сана (араб. صنعاء‎) - одна з 21 мухафази Ємену. Розташована на заході центральної частини країни. Межує з мухафазах: Ель-Джауф (на півночі), Маріб (на сході), Ель-Бейда (на південному сході), Дамар (на півдні), Райма і Ходейда (на південному заході ), Махвіт і Амран (на північному заході).

Площа становить 15 052 км²; населення - 1042468 чоловік (2012). Середня щільність населення - 69,26 чол./км². Адміністративний центр - місто Сана. На території мухафаза знаходиться найбільша гора Аравійського півострова Ен-Набі-Шуайб.

Райони (мудіріі) мухафази Сана[ред. | ред. код]

Історія[ред. | ред. код]

Довге правління імама ан-Насир Ахмада було наповнене боротьбою проти прихильників Фатімідів, які ще були сильні в деяких частинах Ємену. Імам зібрав військо одноплемінників з Хамдана, Наджрана і Хаулана (Khawlan) (Хамдан і Хаулан - сьогодні це району (модірії) мухафази Сана) для боротьби з даватом Фатімідами. У січні 920 року він зустрівся з лідером ісмаїлітів Абд аль-Хаміда з гір Мусавар (араб. مسور‎; англ. Jabal Maswar) в триденній битві при Хафаш (Nughash або Nufash - мудірія (район) сусідньої мухафази аль-Махвіт) за межами Сани. Абд аль-Хамід зазнав нищівної поразки, яка зруйнувала вплив ісмаїлітів в Ємені безповоротно.

Примітки[ред. | ред. код]