Світле Різдво

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Світле Різдво
англ. White Christmas
Жанр романтична комедія
музичний фільм
Режисер Майкл Кертіс
Продюсер Роберт Е. Долан
Сценарист Норман Красна[en]
Норман Панама[en]
Мелвін Френк[en]
У головних
ролях
Бінг Кросбі,
Денні Кей,
Розмарі Клуні,
Віра-Еллен,
Дін Джаггер
Оператор Лоял Гріггс[en]
Композитор Ірвінг Берлін
Художник Роланд Андерсон
Кінокомпанія Paramount Pictures
Дистриб'ютор Paramount Pictures
Тривалість 120 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1954
Кошторис $ 2 млн
Касові збори $ 30 млн
IMDb ID 0047673
Рейтинг IMDb: 7.6/10 stars
CMNS: Світле Різдво у Вікісховищі

«Світле Різдво» (англ. White Christmas, дослівно Біле Різдво) — американський музичний фільм 1954 року режисера Майкла Кертіса створений з використанням технології «техніколор». Це перший фільм, який випустила і розповсюджувала кінокомпанія Paramount Pictures, що вийшов у широкоекранному форматі «віставіжн»[en] (VistaVision), для якого використовують плівку з кадрами вдвічі більшої площі, ніж у стандартної 35-мм плівки.[1]

Фільм не просто різдвяний мюзикл, це двогодинна барвиста музична комедія з піснями та іскрометними танцями, в якій зіграли талановиті актори Бінг Кросбі, Денні Кей, Розмарі Клуні та Віра-Еллен.

Сюжет[ред. | ред. код]

Капітан Боб Воллес (Бінг Кросбі) та рядовий Філ Девіс (Денні Кей) під час Другої світової війни служили у підрозділі, яким командував генерал Томас Вейверлі (Дін Джаггер), де брали участь у художній самодіяльності. Після закінчення війни вони створили пісенно-танцювальний колектив, який швидко став популярним. Одного разу доля звела їх з двома сестрами-співачками — Бетті (Розмарі Клуні) та Джуді (Віра-Еллен), які на Різдвяні свята повинні за контрактом їхати виступати у готелі «Коламбія» у «засніженому Вермонті». І хоч Боб і Філ мають зовсім інші плани, та обставини складаються так, що друзі теж вирушають до того ж готелю…

Ролі виконують[ред. | ред. код]

Навколо фільму[ред. | ред. код]

  • Пісня «Біле Різдво», назва якої збігається з оригінальною назвою фільму, Кросбі співає ще у двох фільмах: «Святковий заїзд» (Holiday Inn, 1942), та «Синє небо»[en] (Blue Skies, 1946).
  • Попри те, що Бетті грала роль старшої з сестер Гейнс, Розмарі Клуні насправді була на сім років молодшою від Віри-Еллен у реальному житті.
  • Телевізійна камера в сцені шоу Еда Гаррісона справжня (класична монохромна).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Історія «Віставіжн» widescreenmuseum.com 2006

Посилання[ред. | ред. код]