Семен Старший Збаразький

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Семен Старший Збаразький
Народився невідомо
Помер після 1489
Збараж
Країна  Велике князівство Литовське
Національність українець
Титул князь
Конфесія православ'я
Рід Збаразькі
Батько Василь Збаразький
У шлюбі з Катерина Цебровська
Діти 1 син та 1 донька
Герб
Герб

Семен Старший (Перший) Збаразький (*д/н —після 1489) — князь українсько-литовського походження.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з магнатського роду Несвізьких. Син князя Василя Збаразького. Ім'я матері невідоме. Також замало відомостей щодо місця та дати народження. Втратив батька у 1474 році після нападу татарських загонів на Збараж. Розділив дідичеві володіння з братами Михайлом, Семеном Середнім, Семеном Меншим і Федором.

У 1475 році разом із братом Михайлом вступив у конфлікт зі стрийком Семеном, який зайняв володіння іншого стрийка Солтана. У 1478 році за рішенням великого князя Литовського Казимира Ягеллона після смерті брата Семена Середнього та матері поділив їх маєтності з рештою братів, окрім Михайла. При цьому Семен став опікуном молодшого брата Федора.

У 1480 році Семен Старший завершив батьківську справу з розбудови Збаразького монастиря, частково відновивши його після нападу татар. У подальшому постійно опікувався цією оселею, що стала на тривалий час родинною для князів Збаразьких.

Але суперечки за маєтності тривали. 2 квітня 1481 року відбувся новий розподіл маєтностей: Семен Старший остаточно отримав замок і місто Збараж, 11 сіл. У 1482 році завершився розподіл володінь між іншими братами Семена Старшого. Цей рік вважається часом остаточного розподілу роду Збаразьких на власне князей Збаразьких, Вишневецьких і Порицьких. Останні згадки про Семена Старшого відносяться до 1482 року. Висловлюється версія, що став ченцем під ім'ям Олексія, згодом очоливши Холмську єпархію.

Поховано ймовірно в Збаразькому монастирі (на даний час неіснуючий).

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Катерина Цебровська

Діти:

  • Андрій (д/н-1540), 3-й князь Збаразький
  • Ганна-Катерина, дружина Якуба Вертецького

Джерела[ред. | ред. код]

  • Wolff J. Kniaziowie litewsko-ruscy od końca czternastego wieku. — Warszawa, 1895
  • Archiwum książąt Lubartowiczów Sanguszków w Sławucie / Wyd. nakładem właściciela pod kier. Z. L. Radzimińskiego przy współudziale P. Skobielskiego i B. Gorczaka. — Lwów, 1887. — T. 1: 1366—1506
  • Собчук В. Д. З історії титулованої української аристократії пізнього середньовіччя (Становлення роду князів Збаразьких та його володінь на Волині) // Молода нація. — К., 2000, № 1. — С. 228—245
  • Старий Збараж: призабутий княжий монастир[недоступне посилання з липня 2019]