Ситковецький Дмитро Юліанович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ситковецький Дмитро Юліанович
Народився 27 вересня 1954(1954-09-27)[1][2][…] (69 років)
Баку, Азербайджанська РСР, СРСР[1]
Країна  СРСР
 Росія
 США[4]
Діяльність скрипаль, диригент, музикант
Alma mater Джульярдська школа
Знання мов російська
Жанр класична музика
Батько Ситковецький Юліан Григорович
Мати Давидович Белла Михайлівна

Дмитро Юліанович Ситковецький (рос. Дмитрий Юлианович Ситковецкий, англ. Dmitry Sitkovetsky, нар. 27 вересня 1954, Баку) — радянсько-американський скрипаль і диригент. Син скрипаля Юліана Ситковецького і піаністки Белли Давидович, двоюрідний брат рок-музиканта Олександра Ситковецького.

Біографія[ред. | ред. код]

Ще школярем став у 1966 році став переможцем першого юнацького конкурсу «Концертіно Прага». Потім навчався в Московській консерваторії. В 1977 році, незадовго до закінчення, виїхав до США і залишився там (з 1983 року — громадянин США). Закінчив Джульярдську школу в Нью-Йорку у Івана Галамяна.

1979 року виграв конкурс скрипалів імені Крейслера в Відні, після чого багато концертував у Європі, жив у Німеччині і Великій Британії, очолював музичні фестивалі у Фінляндії та Швеції, потім у Сіетлі.

З середини 1990-х років Ситковецький також виступає як диригент, в 19962001 роках роказ був головним диригентом національного оркестру Північної Ірландії. Їм заснований сесійний оркестр «Нові європейські струнні». Крім того, Ситковецькому належить ряд транскрипцій для струнного оркестру і струнних ансамблів — зокрема, перекладення бахівських Гольдберг-варіацій для струнного тріо (скрипка — альт — віолончель).

Творча діяльність[ред. | ред. код]

У репертуарі Ситковецького всі сольні скрипкові сонати і партити Баха, всі скрипкові сонати Брамса, концерти Моцарта, Прокоф'єва, Шостаковича, твори сучасних композиторів. Ряд концертних виступів і аудіозаписів (зокрема, сонати Гріга для скрипки і фортепіано) виконано Ситковецьким спільно з матір'ю Белою Давидович.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]