Скорпіонниця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Скорпіонниця
Скорпіонниця звичайна (Panorpa communis)
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Скорпіонові мухи (Mecoptera)
Родина: Скорпіонниці (Panorpidae)
Рід: Скорпіонниця (Panorpa)
Linnaeus, 1758
Види

Бл. 260, див. текст

Посилання
Вікісховище: Panorpa
Віківиди: Panorpa
EOL: 52683
ITIS: 660881
NCBI: 50440
Fossilworks: 137022

Скорпіонниця (Panorpa) — рід скорпіонових мух, типовий і найбільший у родині скорпіонниць (Panorpidae). Містить близько 260 видів.[1]

Опис[ред. | ред. код]

На голові мають 3 вічка. Перший членик грудей дуже малий. Крила майже однакові, у спокої лежать горизонтально, розходячись задніми кінцями. Черевце конусоподібне, у самиці загострене на кінці, у самця останні три членики черевця загнуті догори і останній сильно роздутий і закінчується клешнеподібним органом спаровування. Живляться комахами, від ворогів захищаються випускаючи неприємно пахучу рідину. Личинки живуть в землі, живлячись речовинами, що розкладаються. На голові короткі вусики, двоє очей і сильно розвинені ротові органи, членики тіла досить товсті, опуклі, оснащені бородавками з волосками, на перших трьох члениках знаходяться рогові грудні ніжки, на наступних — 8 пар м'ясистих невеликих черевних ніжок, на 1-му членику і на члениках з 4 по 11-ій розташовано по парі дихалець. Загальний вигляд личинки схожий на гусінь метеликів. Обертання в лялечку відбувається в порожнині в землі.

Види[ред. | ред. код]

P. communis
P. nuptialis

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bisby F.A., Roskov Y.R., Orrell T.M., Nicolson D., Paglinawan L.E., Bailly N., Kirk P.M., Bourgoin T., Baillargeon G., Ouvrard D. (red.) (2011). Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2011 Annual Checklist. Species 2000: Reading, UK. Архів оригіналу за 29 червня 2020. Процитовано 24 september 2012.