Смерть Вазір-Мухтара

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Смерть Вазір-Мухтара
рос. Смерть Вазир-Мухтара
Жанрісторичний
біографія
драма
РежисерРоза Сирота
Володимир Рецептер
СценаристБорис Фірсов
У головних
ролях
Володимир Рецептер
Сергій Юрський
ОператорВіталій Ананьєв
КомпозиторМарат Камілов
ХудожникЛариса Луконіна
КінокомпаніяЛенінградське телебачення
Тривалість160 хв. (2 серії)
КраїнаСРСР СРСР
Рік1969
IMDbID 5914476

«Смерть Вазір-Мухтара» — радянський художній телефільм-спектакль, поставлений на Ленінградському телебаченні Розою Сиротою і Володимиром Рецептером за однойменним романом Юрія Тинянова. У фільмі були задіяні у тому числі і провідні актори Ленінградського Великого драматичного театру кінця 1960-х років.

Сюжет

[ред. | ред. код]

Частина перша. 1828 рік. На прийомі у Миколи I колезький радник Грибоєдов вручає імператору доставлений ним текст Туркманчайського мирного договору. Цар удостоює його особистої аудієнції. Подальша дія першої частини фільму приділена петербурзьким зустрічам Грибоєдова з Пушкіним, Булгаріним, Чаадаєвим, генералом Єрмоловим. Він викладає свій проект економічних реформ в Персії графу Нессельроде і члену Державної ради Родофінікіну, але отримує мовчазну відмову. Грибоєдова призначають російським посланником у Персії, чим, за його власним переконанням, «відправляють на з'їдіння».

Частина друга. По дорозі в Тегеран Грибоєдов заїжджає до свого родича, командувача російськими військами в турецькій кампанії 1828 року генерала Паскевича. Прибувши до місця служби, Грибоєдов на новій посаді стикається з труднощами: розорені війною перси не в змозі виплачувати данину відповідно до мирної угоди. З фактичного схвалення місцевих сановників Грибоєдова — «кяфіру в окулярах», мусульманські фанатики оголошують джихад. Формальним приводом служить притулок, який той надав кільком полоненим, що втекли з перської неволі. Натовп, що увірвався в російське посольство, вбиває майже 40 козаків конвою і главу місії — Грибоєдова. Микола I, прийнявши від перського посланника щедрі дари, зробив вказівку «дати вічному забуттю нещасну тегеранську подію».

У ролях

[ред. | ред. код]

Знімальна група

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]