Смуга перешкод

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Смуга перешкод
Зображення
CMNS: Смуга перешкод у Вікісховищі

Смуга перешкод — певна послідовність типових штучних перешкод та інженерних споруд, а також ряд фізичних вправ, які особа, команда або тварина має виконати для подолання цих перешкод з метою перевірки швидкості, витривалості та спритності[1]. Вправи на смузі перешкод можуть включати біг, стрибки, повзання, скелелазіння, гімнастичні елементи, балансування, іноді — плавання, прикладні військові вправи та інше[2].

Спортивна смуга перешкод сучасного вигляду створена в 1913 році французькими спортсменами в місті Реймс, але була зруйнована в роки Першої світової війни.

Крім звичайної смуги перешкод, яку долають із замірюванням часу або наввипередки, існують так звані смуги впевненості — ускладнений вид смуги перешкод, яка долається командою без урахування часу.

Типи смуг перешкод[ред. | ред. код]

Військові[ред. | ред. код]

Призначені для тренування військовослужбовців, зокрема новобранців, для підвищення їхньої фізичної та бойової підготовки, набуття навичок подолання типових перешкод, що зустрічаються на полю бою, відпрацювання командної роботи тощо.

Армійська смуга перешкод у нинішньому вигляді вперше була побудована в 1947 році в німецькому місті Фрайбург військовослужбовцями французьких окупаційних сил.

Типові військові смуги передбачають перешкоди, через які учасники повинні перелазити, пролізати під ними, балансувати, висіти, стрибати тощо, але часто використовуються засоби ускладнення траси: калюжі, мотузки та інші предмети, які заборонено торкатися, сітки, димові завіси, вибухи та стрілянина тощо. Для спеціальних підрозділів у смугу перешкод включаються елементи вогневої, парашутної, альпіністської та іншої підготовки, рукопашного бою, плавання[3].

Спеціального призначення[ред. | ред. код]

Для тренування пожежників, кінологів із собаками та інших.

Дитячі[ред. | ред. код]

Імпровізовані смуги перешкод в ігровому варіанті використовують для організації естафет та підвищення привабливості фізичних вправ.

Розважальні[ред. | ред. код]

Комерційні смуги перешкод для відпочинку.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Гімнастика 6 рік вивчення - СМУГА ПЕРЕШКОД. disted.edu.vn.ua. Процитовано 19 грудня 2022.
  2. Смуги перешкод. explode.ua (укр.). Процитовано 19 грудня 2022.
  3. Смуга перешкод підрозділів військової розвідки. Процитовано 19 грудня 2022.