Снайперська гвинтівка Чукавіна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Снайперська гвинтівка Чукавіна
Характеристики

Снайперська гвинтівка Чукавіна у Вікісховищі

Снайперська гвинтівка Чукавіна (СГЧ, рос. СВЧ) — напівавтоматична снайперська гвинтівка Концерну «Калашников»[1].

Загальні відомості

[ред. | ред. код]

Гвинтівка СГЧ сконструйована на базі гвинтівки СВК-2016[2]. Вперше була представлена у 2017 році на військово-технічному форумі «Армія»[3].

Розробники цієї зброї повідомили, що снайперська гвинтівка розроблена за так званою гардинною схемою: її внутрішні механізми умовно розділені на верхню і нижню частини. Верхня частина виконана з міцного металу та приймає на себе все навантаження при стрільбі. На неї жорстко встановлено ствол гвинтівки. Це дозволяє зробити нижню частину максимально легкою, оскільки вона не буде схильна до вібрацій, а встановлені на ній елементи можуть бути виготовлені з полегшених полімерних матеріалів. Подібна конструкція істотно відрізняється від компонування СВД або АКМ, де основні елементи конструкції встановлені знизу, що обмежує конструкторів у використанні легких матеріалів[1].

Ця зброя призначена для ураження живої сили противника на малих та середніх дистанціях в умовах загальновійськового бою. Малі габарити дозволяють снайперу обійтися без додаткової зброї, що підвищує мобільність. У разі потреби можна використовувати СГЧ і у ближньому бою[4].

Є телескопічний приклад із регулюванням «щоки». На планку Пікатінні по всій довжині ствольної коробки можна встановити будь-яке навісне обладнання.

Особливістю гвинтівки є те, що приклад, ствольна коробка та ствол знаходяться на одній лінії, що зменшує підкидання зброї.

СГЧ розроблялася з урахуванням побажань снайперів спеціальних підрозділів ЗС РФ, ФСБ РФ та інших силових структур РФ.

На лютий 2021 року снайперська гвинтівка Чукавіна проходила цикл державних випробувань, які закінчили 5 жовтня того ж року.

У листопаді 2022 року ухвалено рішення розпочати закупівлю гвинтівок для потреб армії. Укладено контракт на першу партію.

Модифікації

[ред. | ред. код]

СГЧ може виготовлятися в трьох модифікаціях залежно від типу патрона, що застосовується:

  • базова модель має ідентичний магазин СВД під патрон 7,62 × 54 мм R. Його ємність складає 10 патронів. Є магазини збільшеної ємності — на 15 чи 20 патронів.
  • модифікація СГЧ-308 під патрон 7,62х51 мм, який є найпопулярнішим у світі гвинтівочним боєприпасом. Під цей патрон буде інший приймач магазину. Місткість магазину — як у російського.
  • модифікація під патрон .338 Lapua Magnum. Ствольна коробка буде більшого розміру, і довший ствол і інше дульне гальмо. Затворна група цієї моделі також змінена під патрон. Загальна довжина цієї модифікації більша і становить 1015 мм[4].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б Снайперская винтовка Чукавина. СВД выходит на пенсию. Архів оригіналу за 1 березня 2021. Процитовано 22 лютого 2021.
  2. Снайперская винтовка Калашникова СВК. Архів оригіналу за 16 січня 2021. Процитовано 22 лютого 2021.
  3. «Калашников» представил линейку самозарядных винтовок СВЧ. kalashnikovgroup.ru (рос.). 21 серпня 2017. Архів оригіналу за 24 жовтня 2022. Процитовано 24 жовтня 2022.
  4. а б Полуавтоматическая снайперская винтовка Чукавина - СВЧ. Архів оригіналу за 26 лютого 2021. Процитовано 22 лютого 2021.

Посилання

[ред. | ред. код]