Софія Шнайдер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Софія Шнайдер
Народилася 12 вересня 1997(1997-09-12) (26 років)
Траунштайн, Верхня Баварія, Баварія, Німеччина
Країна  Німеччина
Діяльність біатлоністка

Софія Шнайдер (нім. Sophia Schneider; 12 листопада 1997(19971112), Траунштайн) — німецька біатлоністка.

Біографія[ред. | ред. код]

Шнайдер виросла у Фахендорфі, де у п'ятирічному віці почала займатися біговими лижами у місцевому лижному клубі. У 2007 році вона перейшла до клубу SV Oberteisendorf, де в дванадцятирічному віці почала тренування з біатлону на базі в Рупольдінгу і взяла участь у своїх перших змаганнях на Кубку Баварії того ж 2009 року.

У 2011 році Шнайдер дебютувала на національному рівні. На Кубку Німеччини Німецької асоціації лижного спорту (DSV) вона здобувала перемоги та щосезону потрапляла до п'ятірки найкращих у загальному рейтингу своєї вікової групи. Вона часто була однією з найкращих спортсменок у бігу, але через стрільбу показувала результати нижче середнього. У 2013 році була включена до національної збірної DSV.

Шнайдер брала участь у своїх перших міжнародних гонках на Європейському юнацькому олімпійському чемпіонаті 2015 року в Бюрзерберзі, де вона виграла дві бронзові медалі. У тому ж році вона брала участь у своєму першому змаганні Міжнародного союзу біатлоністів на Чемпіонаті світу серед юніорів в Мінську — в Раубічах.

У наступному сезоні її програма змагань включала подальші успішні гонки Кубка Німеччини, на нещодавно запровадженому Юніорському кубку IBU в Обертілліяху, де вона здобула два другі місця, і знову на Молодіжному чемпіонаті світу, де вона фінішувала четвертою в індивідуальному заліку.

Влітку 2016 року Шнайдер закінчила школу і була прийнята в митну лижну команду, щоб зосередитися на спортивних змаганнях. На Чемпіонаті Німеччини серед дорослих у вересні вона фінішувала сьомою в масстарті, залишивши позаду визнаних спортсменок Кубка світу, таких як Ванесса Гінц. У зимовому сезоні 2016/17 Шнайдер брала участь у національних гонках, у юніорському кубку, а також юніорських європейських чемпіонатах і змогла пройти кваліфікацію як юніорка на JWM у Брезно-Осрбліє у Словаччині. Після хороших результатів у спринті та гонці переслідування вона виграла срібну медаль в естафеті разом з Ванессою Фоґт і Анною Вайдель.

Після того, як Шнайдер знову показала дуже гарний результат у масстарті на п'ятому місці на чемпіонаті Німеччини та здобула бронзу з другою баварською естафетою, сезон 2017/18 також склався вдало для молодої спортсменки. Вона домінувала в гонках Кубка Німеччини, в яких брала участь, і досягла успіху в Юніорському кубку з двома перемогами та четвертим місцем у загальному заліку. Однак Шнайдер досягла лише змішаних результатів на Юніорському чемпіонаті світу в Отепяе, Естонія, і не отримала медалі, посівши четверте місце в естафеті.

У наступному сезоні Шнайдер спочатку не розглядалася для команди на Юніорський кубок Німеччини, але змогла кваліфікуватися на свій останній юніорський чемпіонат світу з хорошими результатами в Кубку Німеччини, де вона знову досягла лише результатів нижче середнього і не була частиною жіночої естафети.

У сезоні 2020/21 влітку Софія Шнайдер знову була частиною групи курсів 1b. Після виграшу срібної медалі в спринті на чемпіонаті Німеччини в Альтенберзі вона була підвищена до першої жіночої команди для осінньої підготовки та була номінована на відкриття Кубка світу в Контіолахті, Фінляндія. У сезоні 2021/22 Шнайдер знову змогла взяти участь у Кубку світу в Антгольці в січні. Того ж року Шнайдер виграла срібну медаль після Норвегії з Філіппом Горном, Лукасом Фрацшером і Яніною Геттіх у німецькій змішаній естафеті на чемпіонаті Європи з біатлону в Арбері.

На чемпіонаті Німеччини з біатлону 2022 року в Обергофі Софія Шнайдер стала найрезультативнішою спортсменкою з двома золотими медалями в індивідуальному та спринтському заліках та четвертимим місцем у гонці переслідування.

На початку Кубку світу 2022/23 справи у жительки Траунштайна пішли ще краще. В індивідуальних змаганнях на дистанції понад 15 кілометрів, в яких брала участь майже вся світова еліта, вона посіла одинадцяте місце в перемозі над шведкою Ганною Оберг, ставши третьою найкращою німецькою спортсменкою після Ванесси Фоґт і Деніз Геррманн-Вік.

Статистика[ред. | ред. код]

Місця в Кубку світу з біатлону[ред. | ред. код]

У таблиці наведено статистику виступів біатлоніста в Кубку світу.

  • Місця 1–3: кількість подіумів
  • Чільна 10: кількість фінішів у першій десятці
  • В очках: кількість виступів, на яких біатлоніст здобував очки
  • Старти: кількість стартів
  • Естафета: включно зі змішаною
Місця Індивід. Спринт Персьют Мас-старт Естафета Разом
1  

2 2 2

3 1 1

Чільна 10 1 4 5

В очках 2 3 4 2 4 15

Стартів 3 8 4 2 4 21

Станом на: 22 грудня 2023

Чемпіонат Європи[ред. | ред. код]

Подія одинаки супер спринт спринт переслідування змішана естафета Одиночна змішана естафета
ЄВРО 2020 в Білорусь Білорусь 91 82
ЄВРО 2022 в [[Файл:Помилка виразу: незрозуміле слово «gro»|20x13px|Німеччина]] Німеччина 8 14 23 2

Посилання[ред. | ред. код]