114-та бригада тактичної авіації (Україна)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

114-я бригада тактичної авіації - військове з`єднання ВПС України.

Файл:114brta-1-.png
Логотип 114 бригади тактичної авіації ВПС України

Історія

Сформована 15.10.2003 на базі 114-го винищувального авіаційного Талліннського ордена Червоного Прапора полку. З 05.06.2009 - 114-а Івано-Франківська Талліннська ордена Червоного Прапора бригада тактичної авіації.

Основу бригади складає 114-й винищувальний авіаційний Талліннський Червонопрапорний полк ВПС СРСР (аеродром Івано-Франківськ), особовий склад якого 01.06.1992 присягнув на вірність Україні. На озброєнні винищувачі МіГ-29.

За роки незалежності військова частина виконувала завдання по захисту повітряних кордонів України. Екіпажі та бойові розрахунки несли бойове чергування у системі протиповітряної оборони держави. Неодноразово льотним складом були проведені практичні пуски керованих ракет на полігонах Міністерства оборони України з добрими та відмінними оцінками.

З 1 грудня 2005 року авіаційна бригада винищувальна вперше заступила на бойове чергування в системі Протиповітряної оборони України.

Льотний склад займається плановою льотною діяльністю, неодноразово успішно виконував завдання польотів, льотно-тактичних навчань на аеродромах Івано-Франківськ, Саки, Бельбек, Лиманське, Луцьк, Озерне.

У 2006 році вперше з 1993 року було проведено льотно-тактичне навчання авіаційної ескадрильї і нарешті авіаційна бригада брала участь командно-штабних навчаннях Повітряних Сил Збройних Сил України “Чисте небо”. Під час цих навчань майор Сергій Голубцов здійснив навчально-бойовий виліт та змусив умовного порушника державного кордону здійснити посадку на визначеному аеродромі.

З 12 березня по 7 квітня 2007 року на базі авіаційної бригади винищувальної проводився льотно-методичний збір з льотним складом винищувальної авіації Об’єднаних сил швидкого реагування Повітряних Сил ЗС України з метою підготовки на клас льотного складу винищувальної авіації ОСШР Повітряних Сил ЗС України на літаках МіГ-29 за складними видами льотної підготовки.

У квітні 2007 року льотний склад успішно виконав завдання зборів з льотним складом авіації Повітряних Сил Збройних Сил України по наземним цілям[1].

Війна на Сході

З початку російсько-українського конфлікту 2014 року весь особовий склад частини перебуває в режимі бойового чергування. Влітку 2014 року була сформована зведена група, яка приймала участь у бойових вильотах на штурмовку колонн террористів.

Для польоту в зони пошуку типова навантаження МіГ-29 складалася з двох підвісних паливних баків, двох блоків некерованих ракет С-8 і іноді, якщо дозволяв запас палива, ще й пари бомбових касет РБК. Перші вильоти МіГ-29 на ізоляцію району бойових дій відзначені 5 серпня. В Донецькій області зони пошуку призначалися в райони Єнакієве, Шахтарська та Амвросіївки, а в Луганській - навколо Луганська.

Для забезпечення майже безперервного присутності в зонах пошуку МіГ-29 виконували до трьох вильотів на добу на кожен борт (правда, не щодня).

Незважаючи на це терористи збили перший МіГ-29 (бортовий номер 02) вже 7 серпня[2]. Його пілот, не розібравшись в ситуації, виконав захід на блокпост сил ДНР і в результаті був вражений ПЗРК. А ось точних даних про збитий 17 серпня під Луганськом МіГ-29 з бортовим номером 53 до сих пір немає[3]. За деякими даними, це був останній виліт «двадцять дев'ятих» на ізоляцію району бойових дій. Ризик втрати літаків від засобів ППО, а також, найімовірніше, відмови техніки, викликані інтенсивної експлуатацією, змусили військове керівництво припинити спроби виконання завдань по ізоляції районів бойових дій. Всього для цих цілей залучалося не менше п'яти МіГ-29 - не тільки з 114-й, але і, можливо, з інших авіабригад.

Командири

Період Звання Командир полку
15.10.2003 - 10.03.2006 полковник Кухаренко Олександр Олександрович
10.03.2006 -  ?? полковник Кривоножко Анатолій Миколайович
?? - 17 Листопада 2011 полковник Биховець Сергій Георгійович

Посилання

  1. http://zvitiaga.org/catalog/award/istorichna-dovidka114
  2. http://ua.112.ua/suspilstvo/nad-yenakiyeve-zbitiy-ukrayinskiy-vinischuvach-mig-29-dmitrashkovskiy-98598.html
  3. http://rss.novostimira.com/n_6509425.html