Війська протиповітряної оборони України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Емблема військ протиповітряної оборони України

Війська́ протипові́тряної оборо́ни Украї́ни - вид Збройних Сил України, призначений для забезпечення захисту від ударів супротивника з повітря. Війська Протиповітряної оборони ЗСУ складають Систему протиповітряної оборони держави і виконують певні завдання у взаємодії з військово-повітряними Силами, військами Протиповітряної оборони Сухопутних військ, силами і засобами протиповітряної оборони Військово-морських Сил і Прикордонних військ України.

Командування

1992-1996 — ЛОПАТІН Михайло Олексійович, генерал-лейтенант.

1996-2000 — СТЕЦЕНКО Олександр Олексійович, генерал-лейтенант

2000-2001 — ТКАЧОВ Володимир Васильович, генерал-полковник

2001-2004 — ТОРОПЧИН Анатолій Якович, генерал-полковник.

Професійне свято

До 2007-го року День Військ Протиповітряної оборони України відзначався в першу неділю липня[1]. Згідно Указу Президента України Віктора Ющенка № 579/2007 від 27 червня 2007-го року "Про День Повітряних Сил збройно Сил України" це свято було скасоване, натомість був введений День Повітряних Сил Збройних Сил України[2]. Проте неофіційно військові продовжують відзначати його і досі.

Структура

Війська ППО включають такі складові частини:

  • зенітні ракетні війська
  • радіотехнічні війська
  • винищувальна авіація
  • війська зв’язку
  • спеціальні частини
  • підрозділи забезпечення
  • військово-навчальні заклади

Озброєння

Назва Опис Фото
Зенітний ракетний комплекс 9А33 «Оса АКМ» призначений для знищення засобів повітряного нападу на висотах від 25 до 5000 м, на дальностях від 1500 до 10300 м в умовах активної радіоелектронної протидії противника.
Зенітний гарматно-ракетний комплекс 9К35 «Стріла-10М» призначений для безпосереднього прикриття механізованих та танкових підрозділів на полі бою
Зенітний гарматно-ракетний комплекс 9К22 «Тунгуска» призначений для прикриття механізованих та танкових підрозділів від засобів повітряного нападу
Приклад Приклад Приклад

Міжнародне співробітництво

10 лютого 1995 рок було підписано Угоду про створення об'єднаної системи протиповітряної оборони держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав.[3] За час російської агресії проти України Російська Федерація порушила Угоду, постачаючи терористам ЗРК, в тому числі ЗРК "БУК", за допомогою якого було збито малазійський "Боїнг".

Примітки

Джерела

Міністерство оборони України. Повітряні сили.
Засоби протиповітряної оборони