Харківські реальні училища

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Перше харківське реальне училище - середній навчальний заклад у Харкові з семирічним курсом навчання.

Відкрився в 1873 році в будинку купців Костюріних на колишній Кінній вулиці (вул. Богдана Хмельницького).[1]

У 1875 році для реального училища на замовлення губернського земства, яке виділило на будівництво 80 тисяч карбованців розпочали будівництво спеціальної споруди, автором проєкту якої став архітектор К.А.Толкунов. Для училища міська влада виділила 30 тисяч карбованців та надала безкоштовно землю. Будівництво тривало два роки. У 1877 році училище переїхало до спеціально побудованого будинку на колишньому Вознесенську майдані (нині майдан Фейєрбаха, Московський просп., 45). Нині в цій будівлі знаходиться Навчально-науковий інститут мехатроніки та систем менеджменту і Наукова бібліотека Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка. Будівля є пам’яткою архітектури, що знаходиться під охороною держави (охоронний номер 357).

На початку ХХ століття в Харкові відкрилися ще два реальних училища.

Друге училище орендувало приміщення в дворовому крилі будівлі Комерційного училища на Пушкінській вулиці, 81, будівля іншого (на Пушкінській, 69) - не збереглася.

Харківське комерційне училище імператора Олександра III відкрило двері для першого набору учнів у 1893 році. Переможцем архітектурного конкурсу на проєкт будівлі у 1889 році визнали випускника Академії мистецтв, майбутнього академіка архітектури О.М.Бекетова.[2]

Джерела

Примітки