Козяцька ГЕС

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Версія від 19:26, 25 травня 2016, створена LomakaVictory (обговорення | внесок) (Створена сторінка: '''Козяцька ГЕС''' (макед. ХЄЦ Козјак) - македонська ГЕС, побудована на...)
(різн.) ← Попередня версія | Поточна версія (різн.) | Новіша версія → (різн.)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Козяцька ГЕС (макед. ХЄЦ Козјак) - македонська ГЕС, побудована на річці Тріска і штучному озері Козяк з 1994 по 2000 роки. Є найбільшою в Македонії, а її гребля є найвищою в країні (висота 130 м). Розташовується в західній частині країни, в громаді Македонски-Брод (45 км від Скоп'є). Основне призначення греблі - виробництво електроенергії та контроль за течією річки, щоб уникнути повеней. Електростанція будувалася при безпосередній фінансовій підтримці з боку КНР і стала першою електростанцією, зведеної в незалежній Македонії.

Искусственное озеро Козяк
Штучне озеро Козяк

Опис

Основу електростанції становлять дві турбіни Френсіса: номінальна потужність кожної становить 41 МВт. Штучне озеро має довжину 32 км і максимальну глибину 130 м, максимальний рівень підйому води в озері - 469,9 м. Об'єм води - 380 млн. кубометрів. Риба в озері не водиться.

Будівництво

Фінансування

Будівництво греблі велося з серпня 1994 по 2000 роки, його вартість склала 173 мільйони доларів США. Спочатку будівництво організувала провладна партія Соціал-демократичний союз Македонії, яка взяла кредит на суму в 93 мільйони доларів США зі ставкою у 8%. Був підписаний договір з китайською компанією «Хайнань» про допомогу в будівництві електростанції, проте компанія збанкрутувала досить швидко, а її директор потрапив до в'язниці. Будівництво виявилося під загрозою зриву, але становище врятувала партія ВМРО-ДПМНЄ, яка надала до 70% коштів, необхідних для зведення електростанції[1].

Процес будівництва

З 1996 по 1998 роки під час правління Соціал-демократичного союзу велися підготовчі роботи, що включали в себе закупівлю і установку всього електротехнічного обладнання. Заповнення резервуару почалося в травні 2003 року, обидва електрогенератора були введені в експлуатацію в липні і вересні 2004 року відповідно. Будівництво вели македонська компанія Елем і китайська CWE.

Поточна діяльність

Перший плановий ремонт обладнання відбувся тільки в 2007 році, коли були замінені генератори через надзвичайно сильну вібрацію. В ході повномасштабної реконструкції були замінені турбіни, і їх сумарна потужність підвищилася до 100 мВт. До серпня 2010 року річне вироблення електроенергії склало 190 млн. квт і стала рекордною з 2006 року. Значну допомогу в ремонті електростанції надав Банк Китаю, який виділив кредит на суму 87 мільйонів доларів США (всього реконструкція обійшлася в 150 мільйонів доларів). Проект став найбільшим в історії відносин Республіки Македонії та КНР[2].

Посилання

  1. http://www.ebrdrenewables.com/sites/renew/Lists/Projects/DispForm.aspx?ID=618&Source=http%3A%2F%2Fwww%2Eebrdrenewables%2Ecom%2Fsites%2Frenew%2Fcountries%2FFYR%2520Macedonia%2Fdefault%2Easpx
  2. http://english.cwe.cn/show.aspx?id=2712&cid=120