Обговорення Вікіпедії:Арбітражний комітет: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: Submajstro у темі «Резерв Арбітражного комітету» 3 роки тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 26: Рядок 26:
=== Обговорення ===
=== Обговорення ===
* {{за}} дуже слушна ідея. Як для мене резерв має складатися з 2-х осіб. Погоджуюсь і щодо бар'єру в 65%. Втім я {{проти}} примусового обрання резервістів. Якщо крім 5-и обраних арбітрів ніхто більше не пройшов бар'єр у 65%, резервістів просто не обирається. Потрібно також обговорити ситуацію коли обрано менше 5-и, арбітрів, але принаймні 1 резервіст. Що тоді відбувається? Резервіст продовжує бути резервою, чи вступає на посаду повноцінного арбітра? Оскільки це обговорення важливе і стосуєтья АК, його має підбивати бюрократ, а не адміністратор і тим більш будь-який досвідчений користувач.--[[Користувач:Andriy.v|Andriy.v]] ([[Обговорення користувача:Andriy.v|обговорення]]) 22:24, 19 березня 2021 (UTC)
* {{за}} дуже слушна ідея. Як для мене резерв має складатися з 2-х осіб. Погоджуюсь і щодо бар'єру в 65%. Втім я {{проти}} примусового обрання резервістів. Якщо крім 5-и обраних арбітрів ніхто більше не пройшов бар'єр у 65%, резервістів просто не обирається. Потрібно також обговорити ситуацію коли обрано менше 5-и, арбітрів, але принаймні 1 резервіст. Що тоді відбувається? Резервіст продовжує бути резервою, чи вступає на посаду повноцінного арбітра? Оскільки це обговорення важливе і стосуєтья АК, його має підбивати бюрократ, а не адміністратор і тим більш будь-який досвідчений користувач.--[[Користувач:Andriy.v|Andriy.v]] ([[Обговорення користувача:Andriy.v|обговорення]]) 22:24, 19 березня 2021 (UTC)
* {{Проти}} Переглянув АК в інших Вікіпедіях і ніде немає вступу резервного арбітра для розгляду окремої справи. Так само і немає дострокового розпуску АК. Виникають ще й технічні проблеми. З мого досвіду арбітри бачать обговорення по всіх справах. Чи має право резервний арбітр знайомитися з розглядом справ, у яких він не брав участі? Чинні правила допускають відвід до двох арбітрів, якщо є п'ять арбітрів, то кворум є. Не можна відвести три і більше арбітри, справа розглядається всім складом АК. В інших вікі є резервні арбітри, але вони замінюють арбітрів, які бездіяльні або подали заявку на складення свої повноважень. Можу стверджувати, і думаю що багато користувачів з цим погодиться, що поточні правила створюють чимало проблем і їх потрібно кардинально змінювати, а не вносити точкові зміни. У мене є пропозиції, але я не вважаю етичним їх пропонувати під час цього обговорення. --[[Користувач:Submajstro|Submajstro]] ([[Обговорення користувача:Submajstro|обговорення]]) 10:45, 20 березня 2021 (UTC)

Версія за 10:45, 20 березня 2021


Архіви
Архів 1 Архів 2 Архів 3

Invitation: global Wikimedia arbitration meeting

Greetings,

My apologies for writing to you in English, please let me know if anything is unclear.

I am writing to you to invite members from your group to attend a meeting with other Arbitrators from across the wikis, as many from your group can attend as you would like. The topic for the meeting is "The Future of Global Conduct Process," and will be attended by arbitrators, stewards, and global sysops. The meeting will be held one month from now, 10-11 April. The exact times for the meetings–there will be more than one offered to consider time zones–will be decided soon as people sign up to attend.

The purpose of the meeting is to share and discuss experiences with user conduct that have gone beyond one wiki and into others, and to discuss potential ways to work together to find solutions to global conduct issues in the future. There is not an intention to make any decisions in this meeting, it is only a starting place for everyone to meet and connect. With drafting decisions on the Universal Code of Conduct enforcement coming soon, the meeting also gives everyone the collective opportunity to have a say in how the draft will reflect exploring global solutions.

I hope that some of you can attend. Signups have just begun, and volunteers from around the movement are already putting their names down [2]. I will be posting more materials on Meta as I put them together, including the meeting formats and agendas and other relevant information and links. I will be in touch with people who have signed up to attend with more details on the meeting itself once it becomes available.

Thank you for your time, please let me know if you have any questions. Keegan (WMF) (обговорення) 21:41, 11 березня 2021 (UTC)Відповісти

Резерв Арбітражного комітету

Вітаю, колеги! Уже неодноразово піднімалося питання щодо утворення резервного складу Арбітражного комітету, який повинен використовуватися у ситуаціях, коли один чи декілька арбітрів не можуть з певних причин розглядати той чи інший позов. У чинному варіанті правил щодо діяльності АК допускається самовідвід (чит — усунення арбітра від розгляду справи) лише двох арбітрів, у випадку неможливості розглядати позов ще одним — Арбітражний комітет втрачає можливість збору кворуму і саморозпускається, через що розгляд справи затягується на доволі значний проміжок часу (мінімум місяць на проведення виборів). Ці зміни ж дозволять уникнути цей момент і в разі неможливості долучитися до розгляду справи будь-який арбітр зможе бути тимчасово замінений арбітром-резервістом. Крім того внесення цих змін, у теорії, дозволить підтримувати приблизно однаковий темп розгляду справу в будь-яку пору року, оскільки тепер комітету не доведеться підлаштовуватися під вільний час окремих арбітрів.

Резерв планується формувати на основі кандидатів в арбітри, що здобули від 65% до 75% підтримки користувачів на виборах. Мінімум в 65% взятий з аналізу результатів виборів 2014-2020 років, а також на основі кількості учасників виборів. Таким чином резерв Арбітражного комітету складатиме 1-3 особи. У випадку повторення ситуації виборів 2018 року, коли окрім п'яти кандидатів, що набрали 75% і, відповідно, стали арбітрами, жоден інший користувач не набрав 65%, пропонується обрати альтернативний (додатковий) спосіб призначення арбітрів-резервістів. Я наразі бачу два варіанти, а саме: резервістом стає той, хто набрав найбільший відсоток підтримки з тих, хто не пройшов, та другий, з проведенням довиборів. Проте, якщо впродовж обговорення у спільноти виникне й інша ідея, що буде підтримана хоча б двома користувачами — буде проведений такий собі «другий тур», де зіткнеться варіант-переможець і варіант-альтернатива.

Вступ арбітра-резервіста (-ів) відбуватиметься за жеребкуванням, наприклад, за допомогою генератора випадкових чисел. У випадках, коли під час виборів буде визначений лише один арбітр-резервіст він буде вступати до повноважень автоматично. Такий спосіб, по-перше, гарантує рівність арбітрів-резервістів, а по-друге, не дозволить складу дійсних арбітрів впливати на те, хто у неспроможність одного з них брати участь у розгляді справи буде взятий на заміну. При цьому, допускається можливість відмовитися від вступу на розгляд конкретного позову без пояснення причин, але тільки у випадку наявності хоча б двох представників резерву, в іншому разі — тільки при наявності конфлікту інтересів чи конфлікту з позивачем/відповідачем.

Розгляд внесення цих змін буде поділений на два етапи: обговорення й голосування. Обговорення триватиме один тиждень (7 днів), впродовж нього планується обговорити всі питання, що виникнуть у спільноти, розібратися з проблемами та зауваженнями й осмислити пропозиції щодо цих змін. Голосування ж триватиме два тижні (14 днів) і буде завершене 10 квітня, а для прийняття змін необхідно 60% підтримки. Підсумок обговорення й голосування буде оголошений будь-яким досвідченим адміністратором Вікіпедії. Якщо підсумки не будуть підбиті впродовж двох днів після дня завершення голосування — це може зробити будь-який досвідчений користувач, зокрема ініціатор. У випадку підтримки (прийняття) спільнотою цих змін до правил вони набудуть чинності лише після проведення нових (не позачергових) виборів арбітрів, що повинні відбутися цієї осени. --Kisnaak Обг.Внесок 22:11, 19 березня 2021 (UTC)Відповісти

Обговорення

  •  За дуже слушна ідея. Як для мене резерв має складатися з 2-х осіб. Погоджуюсь і щодо бар'єру в 65%. Втім я  Проти примусового обрання резервістів. Якщо крім 5-и обраних арбітрів ніхто більше не пройшов бар'єр у 65%, резервістів просто не обирається. Потрібно також обговорити ситуацію коли обрано менше 5-и, арбітрів, але принаймні 1 резервіст. Що тоді відбувається? Резервіст продовжує бути резервою, чи вступає на посаду повноцінного арбітра? Оскільки це обговорення важливе і стосуєтья АК, його має підбивати бюрократ, а не адміністратор і тим більш будь-який досвідчений користувач.--Andriy.v (обговорення) 22:24, 19 березня 2021 (UTC)Відповісти
  •  Проти Переглянув АК в інших Вікіпедіях і ніде немає вступу резервного арбітра для розгляду окремої справи. Так само і немає дострокового розпуску АК. Виникають ще й технічні проблеми. З мого досвіду арбітри бачать обговорення по всіх справах. Чи має право резервний арбітр знайомитися з розглядом справ, у яких він не брав участі? Чинні правила допускають відвід до двох арбітрів, якщо є п'ять арбітрів, то кворум є. Не можна відвести три і більше арбітри, справа розглядається всім складом АК. В інших вікі є резервні арбітри, але вони замінюють арбітрів, які бездіяльні або подали заявку на складення свої повноважень. Можу стверджувати, і думаю що багато користувачів з цим погодиться, що поточні правила створюють чимало проблем і їх потрібно кардинально змінювати, а не вносити точкові зміни. У мене є пропозиції, але я не вважаю етичним їх пропонувати під час цього обговорення. --Submajstro (обговорення) 10:45, 20 березня 2021 (UTC)Відповісти