Стампот

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стампот
Походження  Нідерланди
Стампот із цикорієм
Стампот із ковбаскою

Стампот (нід. Stamppot) — традиційна голландська страва з картоплі пюре у поєднанні з іншими овочами, іноді з беконом. Цей овочевий набір зазвичай складається з квашеної капусти, цикорію, капусти, шпинату, зеленої ріпи, або ж моркви та цибулі (поєднання двох останніх у Нідерландах відоме як «гюцпот» — м'ясне рагу, а в Бельгії як «вортелстемп» — м'ясне або овочеве рагу).

Зазвичай цю страву подають із ковбаскою (у Нідерландах, як правило, копчена, а в Бельгії частіше смажена) або тушкованим м'ясом. Стампот можна придбати в магазинах та супермаркетах. Його також можна замовити в кафе ресторанного типу, але у зв'язку з останніми вимогами щодо продажу заборонених продуктів у тавернах, значно зменшилась різноманітність простих страв у багатьох бельгійських пабах у порівнянні з ресторанами.

Походження страви Стампот невідоме.

Приготування[ред. | ред. код]

Є два способи приготування Стампота, перший із яких сучасніший:

  • Для приготування страви «Стампот» окремо варять овочі та картоплю. Після цього картоплю перекидають в той самий посуд, що й овочі, та ретельно перемішують. Для додаткового аромату та ніжності додають яблучний соус. Найкраще до цієї страви смакують копчені ковбаски. Більшість голландців роблять невеличке заглиблення для соусу в центрі овочевої суміші.
  • Стампот також готують в одній посудині. Картоплю, цибулю й усі інші овочі чистять та поміщають в каструлю з ковбасою. Додають воду і доводять до кипіння. Після того, як овочі приготувались, додають трішки молока, масла, солі та все разом перемішують. Для аромату часто додають шматочок сала або ж бекону.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Bates, J (1988). Let's Go Dutch, van der Zeijst Publishing, pp. 83-84

Посилання[ред. | ред. код]