Старий з онуком

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Старий з онуком
італ. Ritratto di vecchio con nipote[1]
Творець: Доменіко Гірландайо[2]
Час створення: 1490
Висота: 62,7 см
Ширина: 46,3 см
Матеріал: темпера[4] і дошка тополі[d]
Жанр: портрет[5]
Зберігається: Париж
Музей: Department of Paintings of the Louvred[5]
CMNS: Старий з онуком у Вікісховищі
Картина до реставрації.

«Портрет старого з онуком» (італ. Ritratto di vecchio con nipote) — картина створена Доменіко Гірландайо та виставлена у музеї Лувр у Парижі. Картину було придбано музеєм у 1880 році й вона є однією з найвідоміших робіт митця. Ця картина виділяється реалізмом серед інших творів епохи Кватроченто[6].

Опис[ред. | ред. код]

У центрі композиції картини знаходиться безперечний акцент — вражений ринофімою ніс старого. Цей об'єкт привертає погляд, однак навколо передано багато емоційних відтінків. Портрет привертає одночасними відмінностями і подібностями старого та дитини. Дід, обережно обіймаючи, тримає на руках онука, дивлячись на нього зі стриманим захватом і одночасно з певною гіркотою, а той з не меншою зворушливою довірливістю дивиться в очі діду, поклавши на нього руку.

Старий відверто негарний, але почуття любові до дитини зовсім змінює ставлення до нього глядача. Крізь відкрите вікно видно італійський пейзаж — долина, по якій стрічкою в'ється ріка. У далечині видніються пагорби та скелі.

Провенанс[ред. | ред. код]

Провенанс картини невідомий до 1880 року, тоді її купив Лувр, після того, як картину відмовився купити берлінський Музей Боде через жалюгідний стан картини[6]. Декілька джерел кінця XIX століття повідомляли про те, що поверхню картини довелося очищати й шліфувати, оскільки на обличчі старого були глибокі подряпини[6]. 1996 року подряпини та фрагменти з відсутньою фарбою були очищені та відновлені[6].

«Голова старого». Малюнок Гірландайо, 28,1×21,5 см. Національний музей, Стокгольм.

Зображений на картині старий безперечно був реальною людиною, оскільки колись у художника Джорджо Вазарі зберігався малюнок Гірландайо з посмертним портретом цієї самої людини. Тепер цей малюнок знаходиться в Національному музеї Швеції.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]