Старокостянтинівська центральна районна бібліотека

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Старокостянтинівська центральна районна бібліотека
Країна:  Україна
Адреса Україна, 31100, м.Старокостянтинів, вул.К.Острозького, 14
Заснована 1913
Філії: 42
Фонди: близько 105 тис. прим.
Читачів: більше 6 тис.
Сайт: starlibrari.at.ua

Старокостянтинівська центральна районна бібліотека – головна книгозбірня району; інформаційний, просвітницький, культурний центр Старокостянтинова, а також інформаційно-методичний центр для 40 сільських бібліотек-філіалів та бібліотек інших відомств району.

Розташована в центрі міста, за адресою вул. Костянтина Острозького, 14, в окремому приміщенні, яке займає площу 1404,9 кв.м.

Історія[ред. | ред. код]

Старокостянтинівська центральна районна бібліотека була створена у 1913 році прогресивною громадою міста і зареєстрована як особиста на ім’я Векслера.

Під час Першої світової війни бібліотека не працювала.

Після революції 1917 року книжковий фонд привели до ладу і в березні 1918 року бібліотека, розташована при міській управі, почала обслуговувати читачів. Книжковий фонд нараховував 2 тис. примірників.

У роки німецько-радянської війни книжковий фонд бібліотеки був знищений і книгозбірня не працювала. У 1944 році бібліотека відновила свою роботу. 1949 року міській бібліотеці для дорослих було надано статус районної. У 1965 році їй було присвоєно звання «Бібліотека відмінної роботи».

1976 року була затверджена індивідуальна структура бібліотеки. Вона стала Центральною районною бібліотекою, яка об’єднала 79 бібліотек-філіалів в єдину ЦБС.

1980 року книгозбірня перейшла у нове приміщення.

У 2013 році бібліотека відзначила своє 100-ліття.

Фонди[ред. | ред. код]

У фонді бібліотеки зберігається близько 100 тис. книг, періодичних видань та інших документів. Склад фондів - універсальний за змістом.

Структура[ред. | ред. код]

У бібліотеці створені комфортні умови для користувачів інформації. До їх послуг – відділ обслуговування: абонемент та читальна зала, юнацький сектор, сектор краєзнавства, відділ упорядкування, збереження бібліотечних фондів та організації каталогів.

Режим роботи[ред. | ред. код]

  • Понеділок - четвер: 9:00 - 18:00
  • П’ятниця, неділя: 9:00 - 17:00
  • Вихідний: субота
  • Санітарний день: останній понеділок місяця

Користувачі[ред. | ред. код]

Сьогодні Старокостянтинівська центральна бібліотека обслуговує понад 6 тис. читачів. Книговидача становить близько 105 тис. прим. видань.

Посилання[ред. | ред. код]