Стеньгач Віталій Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стеньгач Віталій Володимирович
Народився 28 грудня 1922(1922-12-28)
Турчинці, Сатанівський район, Хмельницька область
Помер 3 січня 1996(1996-01-03) (73 роки)
Маків, Дунаєвецький район, Хмельницька область
Країна  СРСР
Національність українець
Діяльність державний діяч
Відомий завдяки голова колгоспу "Україна" (Маків),
учасник Другої світової війни
Партія КПРС
Нагороди Герой Соціалістичної ПраціОрден ЛенінаОрден ЛенінаОрден Жовтневої РеволюціїОрден Червоної Зірки

Віталій Володимирович Стеньгач (28 грудня 1922(19221228), село Турчинці, тепер Хмельницька область — 3 січня 1996, Маків, Дунаєвецький район, Хмельницька область) — український і радянський господарник, офіцер МДБ, громадський діяч, педагог. Голова колгоспу «Україна» Дунаєвецького району Хмельницької області, Герой Соціалістичної Праці (22.03.1966). Депутат Верховної Ради УРСР 8—9-го скликань.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 28 грудня 1922 року в селянській родині.

Закінчив Закінчив Севастопольське вище військово-морське училище, Заочну Вищу партійну школу при ЦК КПРС.

З 1940 р. — у Червоній армії. У роки німецько-радянської війни служив на кораблі «Червона Україна» на Північному флоті. Член ВКП(б) з 1943 року.

У 1946—1949 р. — рахівник контори «Заготзерно», учитель середньої школи Городоцького району Кам'янець-Подільської області. З 1949 р. — працював в органах МДБКДБ. У 1955—1958 р. — начальник пожежно-сторожової охорони Маківського цукрового заводу Хмельницької області. У 1958—1961 р. — голова виконавчого комітету Дунаєвецької селищної ради Хмельницької області, голова колгоспу імені Дзержинського Дунаєвецького району, комірник Маківського цукрового заводу. З 1961 по 1996 рр — голова колгоспу «Україна» села Маків Дунаєвецького району Хмельниької області. Вивів господарство у число найкращих у тогочасній Україні. Герой Соціалістичної Праці (1966 р.).

Його обирали депутатом Верховної Ради УРСР, обласної, районної та сільської Рад. Нагороджений багатьма орденами і медалями.

Похований у Макові.

Діяльність[ред. | ред. код]

Ефективне ведення сільськогосподарських культур і тваринництва дало змогу колгоспникам побудувати асфальтний завод. Колгосп щороку виділяв мільйон карбованців на соціально-культурне будівництво. На ці кошти побудовано дільничну лікарню, чотири шкільних приміщення, дитячий садок і ясла, Будинок культури, Будинок тваринника. У цей період у Макові заасфальтовано вулиці, прокладено водопровід, завершується газифікація помешкань. Маків став першим газифікованим селом у Хмельницькій області. Введено в експлуатацію санаторій «Україна». З ініціативи Стеньгача створили колгоспний зоопарк, в якому, крім свійської худоби та птиці, можна було побачити фазанів, павичів, ведмедів та інших рідкісних тварин.

Автор та співавтор публікацій[ред. | ред. код]

  • Стеньгач В. В., Олійник В. Й. Передовий досвід виробництва яловичини. — К.: Урожай, 1965. — 56 с.
  • Стеньгач В. Не тот теперь Маков // Образ жизни, рождённый Октябрём. — К., 1977. — С. 62-69.

Нагороди[ред. | ред. код]


Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]