Стереотипний простір

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У функціональному аналізі та пов'язаних галузях математики стереотипні простори є класом топологічних векторних просторів, що виділяється деякою спеціальною умовою рефлексивності. Цей клас має серією чудових властивостей, зокрема, він досить широкий (наприклад, містить всі простори Фреше, і тому все банахові простори), він складається з просторів, підпорядкованих певній умові повноти, і утворює замкнуту моноїдальную категорію зі стандартними аналітичними засобами побудови нових просторів, такими як перехід до замкнутого підпростору, фактор-простором, проєктивній і ін'єктивній границі, простору операторів, тензорним добуткам тощо.

Категорія стереотипних просторів[ред. | ред. код]

Клас Ste стереотипних просторів утворює категорію з лінійними неперервними відображеннями в якості морфізмів і має такі властивості:[1][2]

  • Ste — предабелева категорія;
  • Ste — повна і коповна категорія;
  • Ste — автодуальна категорія відносно функтора переходу до спряженого простору;
  • Ste — категорія з вузловим розкладом: будь-який морфізм має розклад , у якому  — строгий епіморфізм,  — біморфізм, а  — строгий мономорфізм.

Для будь-яких двох стереотипних просторів и стереотипний простір операторів з в означається як псевдонасичення простору всіх лінійних неперервних відображень , наділеного топологією рівномірної збіжності на цілком обмежених множинах. Простір стереотипний. З його допомогою означаються два природних тензорних добутки в Ste:

Теорема. В категорії Ste виконуються наступні природні тотожності:[1][3]:
Зокрема, Ste — симетрична моноїдальна категорія щодо біфунктора , симетрична замкнута моноїдальна категорія щодо біфунктора і внутрішнього hom-функтора , і *-автономна категорія[en]:

Ядро і коядро в категорії Ste[ред. | ред. код]

Оскільки Ste — предабелева категорія, всякий морфізм в ній має ядро, коядро, образ і кообраз. Ці об'єкти задовольняють наступним природним тотожностям:[1]

Прямі та зворотні границі в категорії Ste[ред. | ред. код]

Справедливі наступні природні тотожності:[1][3]

(тут  — пряма границя а  — обернена границя в категорії Ste).

Перетворення Гротендика[ред. | ред. код]

Якщо і  — стереотипні простори, то для будь-яких елементів і формула

визначає елементарний тензор , а формула

 — елементарний тензор
Теорема.[1] Для будь-яких стереотипних просторів і існує єдине лінійне неперервне відображення , що переводить елементарні тензори в елементарні тензори :
Сімейство відображень визначає природне перетворення біфунктора в біфунктор .

Відображення називається перетворенням Гротендика.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д S.S.Akbarov, 2003.
  2. S.S.Akbarov, 2013.
  3. а б S.S.Akbarov, (2017).

Джерела[ред. | ред. код]