Стиль (писальний прилад)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Давньоримський стиль з навощеними дощечками
Новгородські стилі («писала»)

Стиль[1][2], також стилос[2], стилус[2] (лат. stylus < дав.-гр. στῦλος — «стовпчик») — старовинний прилад для писання у вигляді загостреної на кінці металевої, дерев'яної або кістяної палички. Призначався головним чином для нанесення знаків на навощену дощечку. На другому кінці стиля було гладке потовщення, що грало роль стиральної гумки[2].

Стиль могли використовувати для вирізування або продряпування знаків і на інших матеріалах — дереві, корі, бересті. Знайдені на розкопках давньоруські стилі більш відомі як «писала».

Історія[ред. | ред. код]

Стилі використовували багато народів Стародавнього Світу. Загостреними очеретяними паличками писали у Межиріччі на глиняних табличках, у Давній Греції і Стародавньому Римі писали на воскових дощечках. Продовжували вживати стиль у в Середньовіччі.

Надалі слово «стиль» стало вживатися у переносному сенсі — для позначення манери висловлення думок, особливості побудови твору. Відоме, що Цицерон вживав його в цьому сенсі вже у І ст. до н. е.[3], а поет Горацій радив частіше «перевертати стиль» (stylum vertere), тобто стирати написане, переписувати наново. Згодом термін перейшов з літератури й поезії на інші види мистецтва[2].

Інше[ред. | ред. код]

  • Стиль був атрибутом музи Калліопи — покровительки епічної поезії й науки.
  • Схожий зі стилем прилад використовують для введення даних у цифрові пристрої з сенсорним екраном (комп'ютери, смартфони, навігатори). Він відомий як «стилус» (від лат. stylus через англійське посередництво).


Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]