Суховілка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Суховілка
Місце витоку річки Суховілка в урочищі Прачка, с. Микити
Витікурочищі Прачка с. Микити
висота, м360 м.
ГирлоБовдурка
Басейнбасейн Прип'яті
Країни:Україна Україна
Львівська область
Золочівський район
Довжина15,4 км
Притоки:невеликі потічки та меліоративні канали

Су́ховілка — річка в Україні, в межах Золочівського району Львівської області. Права притока Бовдурки (басейн Прип'яті).

Територія на якій протікає Суховілка складена з вапняків, що добре карстуються, тому Суховілка має циклічний режим, що дорівнює 7 рокам. Протяжність по території регіону сягає 15,4 км. Річковий басейн, до якого належать річка — Стир[1].

Розташування

[ред. | ред. код]

Бере початок в урочищі Прачка с. Микити[2] на висоті 360 м. над рівнем моря і тече через три села Бродівського району — Суховолю, Гаї та у південно-східній частині міста Броди — в Старих Бродах зливаючись з Дітковецьким потоком утворює Бовдурку, яка є притокою Стиру (басейн Прип'яті).

В районі вулиць Коженівського, 22 Січня та Полуботка у місті Броди Суховілка утворює велику заплаву, куди з озера Бугаї до неї вливається Дітківецький потічок, який бере свій початок з лісового озера Калдуб.

Історія

[ред. | ред. код]

Археологічні знахідки свідчать про поселення на берегах річки в епоху пізнього палеоліту — мезоліту, в бронзову добу, передскіфський та пізньоримський часи та Київської Русі.

Зустрічається на картах та в атласах від XVI століття. В атласі Речі Посполитої позначена як Sucha Wielka укр. Суха Велика, включно з річкою Бовдуркою.

На австрійських мапах річка поділена на три ділянки:

Сьогодні Суховілка — ділянка від села Микити до південно-східної частини міста Броди, яку продовжує Бовдурка.

Сучасний стан

[ред. | ред. код]

У 2013 році у селі Гаї прорвало дамбу[3].

У 2014 році на Старих Бродах збудовано нову дамбу[4].

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Екологічний паспорт Львівської області, 2015, с. 23.
  2. Подорожі навколо Бродів. У село Микити з Теодозієм Зваричем (ТРК «Броди»). youtube.com. Телерадіокомпанія «Броди». Процитовано 1 серпня 2018.
  3. Дамбу, яку прорвало в у селі Гаї Бродівського району, тепер контролюють. dailylviv.com. Щоденний Львів. 16 квітня 2013. Архів оригіналу за 3 грудня 2022. Процитовано 24 липня 2024.
  4. На річці Суховілка перед Бродами споруджено дамбу (ТРК «Броди»). youtube.com. Телерадіокомпанія «Броди». 26 червня 2014. Процитовано 24 липня 2018.

Джерела

[ред. | ред. код]