Талма

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джерело Талма (Ложка).

Талма́ (рос. Талма, крим. Talma, Талма) — джерело в Криму, знаходиться на південно-східному схилі Бабуган яйли за 2,5 км на південь від гори Куш-Кая і за 4 км на північний захід від села Малий Маяк (Алуштинська міськрада). Назва Талма у перекладі з кримськотатарської означає «втома». Джерело розташоване на стежці на Бабуган яйлу — Талма-Богаз (дослівно «перевал втоми»), від якої, скоріш за все, і отримло своє ім'я. Опис цього джерела зустрічається у виданні Миколи Головкінського «Джерела Чатирдага і Бабугана» за 1893 рік, де Головкінський вказував, що витрата джерела — 100 відер за добу. Зараз джерело дає не більше 0,3-0,4 л/с. каптаж джерела частково зберігся. Джерелу штучно надано обрису довгастої кам'яної чаші діаметром близько 40 см. Звідси й інша (місцева) назва джерела — «Ложка».

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Талма-богаз [Архівовано 15 липня 2021 у Wayback Machine.] — давня стежка на Бабуган-яйлу
  • «Крым. Географические названия» под редакцией Белянского И. Л., Лезиной И. Н., Суперанской А. В., Изд. «Таврия-плюс», 1998 г.
  • Горный Крым. Атлас туриста / ГНПП «Картографія», Укргеодезкартографія ; ред.: Д. И. Тихомиров, Д. В. Исаев, геоинформ. подгот. Е. А. Стахова. — К. : ДНВП «Картографія», 2010. — 112 с.