Тату Ілонен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тату Ілонен
Народився 1968
Фінляндія
Країна  Фінляндія
Діяльність програміст, хакер
Alma mater Гельсінський університет
Сайт ssh.com/people/tatu-ylonen

Тату Ілонен(фін. Tatu Ylönen; 1968 р. народження) — винахідник та розробник протоколу Secure Shell. Також засновник компанії SSH Communications Security Corp., що надає послуги у галузі інформаційної безпеки. Випускник Політехнічного інституту Гельсінкі 1992 р.. Також засновник компаній Applied Computing Research (ACR) Ltd, Clausal Computing.

SSH[ред. | ред. код]

Поштовхом до розробки SSH стала хакерська атака на фінську університетську мережу. Було встановлено сніфер на один з серверів, який назбирав базу з тисяч користувацьких паролів та імен користувачів, у тому числі з компанії Ілонена. Цей інцидент спонукав розробника вивчати криптографію та винайти спосіб безпечного віддаленого доступу до серверу через інтернет.

Ілонен разом з однодумцями розробив Secure Shell для власного використання і опублікував початковий код (OpenSSH) у липні 1995 року,[1] але у тому ж році він заснував SSH Communications Security. Через кілька років Sun Microsystems стала клієнтом компанії, що сприяло поширенню протоколу.

Інша діяльність[ред. | ред. код]

Ілонен автор багатьох стандартів IETF (RFC). Secure Shell на цю мить — один з базових протоколів інтернету.

Тату Ілонен отримав нагороду Finnish Engineering Award у 2000 році.[2]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. SSH (Secure Shell) Home Page | SSH.COM. www.ssh.com (англ.). Архів оригіналу за 25 серпня 2017. Процитовано 3 вересня 2017.
  2. Wayback Machine. 5 липня 2011. Архів оригіналу за 5 липня 2011. Процитовано 3 вересня 2017.