Тафійчук Михайло Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тафійчук Михайло Михайлович
Народився 1939
Верховинський район, Івано-Франківська область
Діяльність виробник музичних інструментів

Миха́йло Микола́йович Тафійчук (1939(1939), с. Буковець, Верховинський район, Івано-Франківська область) — український майстер гуцульських народних музичних інструментів.

Життєпис[ред. | ред. код]

Михайло Тафійчук народився в сім'ї коваля, який спробував привчити його до своєї справи. Проте з дитинства його вабила музика. Ще малим став виготовляти сопілки, у 7 років навчився грати на скрипці, а в 12 — самостійно виготовив першу скрипку[1]

Виготовляти інструменти навчився самостійно. На кожному виготовленому інструменті він уміє грати гуцульські народні мелодії.

Він добре вивчив властивості дерев, що допомагає йому створювати інструменти автентичні сопілки, гуцульські долобанки, скрипки. флояри й телинки з різних порід деревини.

Михайло Тафійчук є визнаним майстром трембіт. Ці інструменти добре відомі в Європі та Америці. На замовлення співачки Руслани він виготовив вісім трембіт, для виступу її на Євробаченні.

Він сам виготовляє металічні стержні для цимбалів з 140 струнами, тому вони є справжніми авторськими роботами. Дуже популярні його дуди (гуцульські волинки).

Йому вдалося за документальними фотографіями і з використанням творчої уяви відновити виготовлення лір, які майже зникли на Гуцульщині після смерті останнього лірника в 1983 році. Це сприяло відновленню лірництва в гуцульському краю.

Тафійчук виготовляє інструменти для музикантів, на замовлення зарубіжних колекціонерів.

Михайло Тафійчук разом з трьома синами створив «Ансамбль родини Тафійчуків». Вони виступали на багатьох фестивалях України, зокрема: Країні Мрій[2], Шешорах, «Великдні у Космачі», також побував з гастролями в Польщі та США. У Польщі були випущені два музичні компакт-диски з записами Михайла Тафійчука, його дружини та дітей гуцульських народних мелодій та пісень.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Унікальний майстер інструментів Тафійчук (ВІДЕО). Архів оригіналу за 4 грудня 2017. Процитовано 3 грудня 2017.
  2. Під знаком Скрипки і Мамая. Архів оригіналу за 5 грудня 2017. Процитовано 3 грудня 2017.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]