Теро Піткямякі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Спортивні медалі
Center
Теро Піткямякі
Представник Фінляндія Фінляндія
Легка атлетика
Олімпійські ігри
Бронза Пекін 2008 Спис
Чемпіонати світу
Золото Осака 2007 Спис
Срібло Москва 2013 метання списа
Чемпіонати Європи
Срібло Гетеборг 2006 Спис
Бронза Барселона 2010 Спис

Теро Піткямякі (фін. Tero Pitkämäki; 19 грудня 1982, Ільмайокі, Фінляндія) — фінський метальник списа. Чемпіон світу, призер Олімпійських ігор та чемпіонату Європи. Найкращий атлет Європи 2007 року.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Першим успіхом на дорослому рівні для фінського метальника стало потрапляння до фіналу на Олімпійських іграх в Афінах в 2004 році, де він посів 8-му сходинку. Після цього Теро суттєво покращив свої результати і вже в наступному 2005-му році на одному з змагань він метнув списа на 91,53 м. Тож на чемпіонат світу, що проходив в Фінляндії Піткамякі вважався одним з головним претендентів на перемогу, але посів тільки четверте місце.

Свою першу медаль Теро здобув в 2006 році на чемпіонаті Європи, що проходив в Гетеборзі. Фінський спортсмен виграв срібну нагороду поступившись лише своєму головному супернику і товаришу Андреасу Торкілдсену.

2007 спортивний рік став дуже насиченим для фіна. Спочатку, в п'ятницю 13 липня на змаганнях серії Золотої ліга ІААФ в Римі, Піткамякі метнув списа вліво від сектора і влучив ним в французького стрибуна в довжину Саліма Здірі. Останнього одразу ж було доставлено в лікарню. На щастя для Саліма пошкодження виявилося не дуже серйозним.

Але в тому ж році сталася і набагато приємніша подія для Теро Піткамякі. На чемпіонаті світу з легкої атлетики в Осаці він виборов звання чемпіона. В підсумку, за 11 перемог в сезоні на змаганнях різного рівня, Теро був удостоєний звання найкращого атлета Європи. А у себе на Батьківщині був названий спортсменом року.

У 2008 році Піткамякі виграв свою першу нагороду на Олімпіадах. В Пекіні він здобув бронзу з результатом 86,16 м. На останньому чемпіонаті світу з легкої атлетики, що відбувся в серпні 2009 року в Берліні, Піткамякі через нездужання не зміг показати гідного результату і залишився тільки 5-им.

Джерела[ред. | ред. код]