Товариство об'єднаних ірландців

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Товариство об'єднаних ірландців

Cumann na nÉireannach Aontaithe[1]
Голова партії Теобальд Вольф Тон
Дата заснування 1791[2] Белфаст
Дата розпуску 1804
Штаб-квартира Дублін
Ідеологія лібералізм
націоналізм
республіканізм
Позиція лівоцентризм
Членство в міжнародних організаціях В союзі з Французькою республікою, Об'єднані шотландці, Об'єднані англійці/Об'єднані британці.
Офіційний колір (кольори)      зелений
Друкований орган Northern Star (Белфаст), The Press (Дублін).
Прапор

Товариство об'єднаних ірландців (ірл. Cumann na nÉireannach Aontaithe[1], також відомі як Об'єднані ірландці) — товариство під присягою в Ірландському королівстві, створене в результаті Французької революції для забезпечення «рівного представництва для всього народу» в «національному уряді». Зневірившись провести конституційну реформу, в 1798 році Товариство спровокувало республіканське повстання всупереч силам Британської корони і ірландському сектантському розколу. Її придушення було прелюдією до скасування протестантського панування парламенту в Дубліні і приєднання Ірландії до Сполученого Королівства з Великої Британією.

Згодом перетворилась на радикальну революційну республіканську організацію, натхнену прикладом американською та французькою революцією. Товариство підняло Ірландське повстання 1798 року з метою повалення британського монархічного правління в Ірландії і створенні незалежної Ірландської республіки. Повстання здійснилось в час Революційних війн та було узгоджено з французами. Однак незадовго до початку повстання 1798 (23 травня — 17 червня) лідери «Товариство об'єднаних ірландців» були заарештовані, що лишило повстанців централізованого керівництва.

У 1798 році повсталі «об'єднані ірландці» проголосили Ірландську Республіку або Республіку Коннахт зі столицею в місті Каслбар. Президентом Республіки Коннахт став Джон Мур[en].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Terminology. An Sionnach Fionn.
  2. Sean J. Connolly (2008). Divided Kingdom; Ireland 1630-1800. Oxford University Press. с. 434–449. ISBN 978-0-19-958387-4.