Тога-Темур

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Тога Темур)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тога-Темур
Народився невідомо
Помер 1353(1353)
Мешхед, Іран
·вбивство
Країна  Монголія
Національність монгол
Діяльність політик
Титул ільхан
Посада хан
Термін 1335—1353 роки
Попередник Абу-Саїд Багадур-хан
Наступник Лукман-хан
Рід Хасариди
Батько Судай Мамай-Кавун
Діти 2 сина

Тога-Темур (*д/н —1353) — хан східної частини держави Ільханів у 13351353 роках. Ім'я перекладається як «Залізна чаша».

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду Хасаридів, що утворився від брата Чингисхана. Його дід Баба-Кавун перебрався до області Гурган. Батько Мамай-Кавун був впливовим феодалом в Астрабаді. Він помер у 1332 або 1333 роках. Про молоді роки нічого невідомо. У 1335 році після смерті ільхана Абу-Саїд Багадур-хана, захопив владу в Хорасані. Скориставшись боротьбою у 1335—1337 роках, коли змінилися хани Арпа Ке'ун та Муса-хан, Тога-Темур захопив області Астрабад, Хорасан та Керман. Водночас серед сановників почалося протистояння.

Втім Тога-Темур зумів захопив північні області держави, включно зі столицею Солтаніє. Але у червні 1337 року Тога-Темур зазнав поразки від Хасан Бузурга Джалаїріда, в результаті чого вимушений був залишити Табаристан, відступивши до Астрабаду. Скориставшись цим Аргун-шах, один з військовиків Тога-Темура, захопив та стратив Шейха-Алі, доволі впливового сановника. З цього моменту Аргун-шах набув значного впливу при Тога-Темурі.

Наприкінці 1337 року війська Тога-Темура відбили напад військ Хасана бузурга, який від імені ільхана Мухаммед-хана намагався встановити владу над Хорасаном і Астрабадом. Влітку 1338 року Тога-Темур уклав союз з Хасан Бузургом і Джахан Темуром проти Сулейман-хана і Чобанідів, в результаті чого Тога-Темура було визнано ільханом. Разом з тим проти влади останнього почалося повстання в Сабзеварі на чолі із сербедарами, що були невдоволені посиленням податкового тиску. Спроба їх придушити не вдалися, оскільки вони спиралися на підтримку Чобанідів.

Протягом 1340—1344 років Тога-Темур декілька разів намагався розширити володіння та підкорити західні володіння колишньої держави Хулагуїдів, проте марно. Втім вдалося поширити владу на Табаристан. У 1344 році за допомогою впливового роду Бавандидів, які як васали Тога-Темура правили в Табаристані, вдалося завдати поразки сербедарам та відвоювати частини втрачених територій Хорасану. Втім Династія Куртів повністю заволоділа областю навколо Герату.

Останні роки правління пройшли у боротьбі з сербедарами. Зрештою у 1352 році вдалося останнім завдати поразки. Проте у 1353 році під час відвідування військового табору Тога-Темурою Яґ'єю Калаві, очільнику сербедарів, раптово напали на ільхана та його почт, в результаті чого Тога-Темур загинув. Державу поділили син — Лукман-хан в Хорасані та Амір-Валі в Астрабаді та східному Мазендарані.

Джерела[ред. | ред. код]

  • René Grousset, L'empire des steppes, Attila, Gengis-Khan, Tamerlan, Paris, Payot, 1938, quatrième édition, 1965, (.pdf) 669 p.
  • Jackson, Peter. The Cambridge History of Iran, Volume Six: The Timurid and Safavid Periods. Cambridge University Press, 1968. ISBN 0-521-20094-6
  • J. M. Smith, The history of the Sarbadar dinasty, 1336—1381 A.D. and its sources, La Haia i París, 1970