Тонка синя лінія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зображення, зареєстроване Blue Line Identifier

«Тонка синя лінія» (англ. Thin Blue Line) — фраза і символ, які використовуються правоохоронними органами в багатьох країнах світу. Ця фраза фігурально означає та позиціонує правоохоронні органи як тонку межу між порядком і анархією.

Історія[ред. | ред. код]

Картина «Тонка червона лінія» Роберта Гібба

Термін походить від «Тонкої червоної лінії», утвореної 93-ім гірським піхотним полком британської армії в битві під Балаклавою в 1854 р., коли шотландці змогли затримати атаку російської кавалерії. Тоді англійські війська, розсіяні після невдалої атаки, намагались перегрупуватися. Побачивши це, російська кавалерія перейшла в атаку, щоб остаточно розбити британців. Але за декілька хвилин до удару, який би означав поразку британської армії, командир Колін Кемпбелл наказав своїм солдатам вишикуватися в шеренгу по два, замість передбаченої статутами в таких випадках шеренги по чотири.

Кореспондент «Таймс» описав потім шотландський полк у цей момент як «тонку червону смужку, що нащетинилася сталлю». З часом цей вираз перейшло в стійкий обіг «тонка червона лінія», що означає оборону з останніх сил.

Перше відоме використання фрази «тонка синя лінія» належить до вірша 1911 року Нельса Дікмана Андерсона під назвою «Тонка синя лінія». У поемі ця фраза використовується для позначення армії Сполучених Штатів, яка носила, на відміну від англійців не червоні, а сині мундири.[1]

Не відомо точно, коли цей термін почав використовуватися для звернення до поліції. У 1950-их роках головний керівник Департаменту поліції Лос-Анджелеса Вільям Паркер використовував цю фразу в одному з телевізійних шоу.[2] Як пояснив Паркер, тонка блакитна лінія, що представляє Департамент, була бар'єром між правопорядком та соціальною і цивільною анархією. Така фраза також задокументована в патенті 1965 року урядом штату Массачусетс, посилаючись на свої державні поліцейські сили та навіть на більш ранні поліцейські звіти Нью-Йоркської поліції. До початку 1970-их років цей термін поширився на відділи поліції у США.

Використання цього терміна стало особливо поширеним після випуску документального фільму Ерлора Морріса «Тонка блакитна лінія» про вбивство офіцера поліції Далласа Роберта Вуда.

Символ[ред. | ред. код]

Прапор Великої Британії з синьою лінією
Прапор США з синьою лінією
Файл:Flag of Georgia with blue stripe.svg
Прапор Грузії з синьою лінією

The Blue Line Identifier™, що складається з однієї горизонтальної синьої лінії на чорному полі, є зареєстрованою торговою маркою Blue Line Productions, Inc.[3] Він був розроблений компанією в 1993 році та використовувався для ідентифікації автентичних товарів, які продавались лише правоохоронним органам[4].

Наразі для підтримки поліції в США та Британії використовуються чорно-білі прапори цих країн з горизонтальною синьою лінією.

В даний час символ поширений також в Канаді, Австралії, Німеччини, Бельгії, Швейцарії та Польщі.

В Україні[ред. | ред. код]

Символ «Тонка синя лінія» в Україні

В Україні програма «Тонка синя лінія» почалась як соціальний рух для підтримки поліцейських.[5] В патрульній поліції проходить службу більше тисячі ветеранів АТО[6]. Першим запустив ветеран війни України з Росією, засновник піцерії «Pizza Veterano» Леонід Остальцев.[7] 14 жовтня 2017 року, в День захисника України, київський заклад «Pizza Veterano» першим вивісив синю стрічку і видав патрульним дисконтні картки.

Згодом до програми підтримки поліції долучились заклади Івано-Франківська,[8] Рівного,[9] Дніпра, Чернівців,[10] Маріуполя.

Принципи «тонкої синьої лінії»:

  • я намагаюсь не порушувати закон;
  • я допоможу патрульному поліцейському, якщо це буде необхідно;
  • я висловлюю повагу до патрульного поліцейського та очікую поваги до себе.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Anderson, N. D. (1911). The Voice of the Infinite, and Other Poems (англ.). Sherman, French. Архів оригіналу за 8 травня 2018. Процитовано 8 травня 2018.
  2. SHAW, DAVID (25 травня 1992). Chief Parker Molded LAPD Image--Then Came the '60s : Police: Press treated officers as heroes until social upheaval prompted skepticism and confrontation. Los Angeles Times (амер.). ISSN 0458-3035. Архів оригіналу за 6 жовтня 2014. Процитовано 8 травня 2018.
  3. USPTO TSDR Case Viewer. tsdr.uspto.gov. Архів оригіналу за 4 квітня 2018. Процитовано 8 травня 2018.
  4. Parallelus. Welcome | The Official Blue Line Identifier. www.bluelineid.com (англ.). Архів оригіналу за 4 квітня 2018. Процитовано 8 травня 2018.
  5. Що таке "Тонка синя лінія" та як в Україні суспільство взаємодіє з поліцією - 24 Канал. 24 Канал. Архів оригіналу за 9 травня 2021. Процитовано 8 травня 2018.
  6. Цензор.НЕТ. "Тонка Синя Лінія": у Києві представили нову соцпрограму з підтримки поліції. ФОТОрепортаж+ВІДЕО. Цензор.НЕТ (ru-RU) . Процитовано 8 травня 2018.
  7. Програма «Тонка синя стрічка»: українці підтримують поліцію України. Радіо Свобода (укр.). Архів оригіналу за 29 березня 2018. Процитовано 8 травня 2018.
  8. Поліція об'єднує: у Франківську стартував рух "Тонка синя лінія" - Галицький Кореспондент. Галицький Кореспондент (uk-UA) . 16 квітня 2018. Архів оригіналу за 20 квітня 2018. Процитовано 8 травня 2018.
  9. “Тонка синя лінія” в Рівному | Новини по-рівненськи. tomat.rv.ua (укр.). Архів оригіналу за 9 травня 2021. Процитовано 8 травня 2018.
  10. Патрульним поліцейським у Чернівцях підприємці презентували спеціальні дисконтні картки. 0372.ua - Сайт міста Чернівці (uk-UA) . Архів оригіналу за 13 січня 2018. Процитовано 8 травня 2018.