Точилін Віктор Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Точилін Віктор Олександрович
Народився 5 вересня 1943(1943-09-05)
ст. Шаумяна Георгіївського району Ставропольського краю (РФ)
Помер 7 листопада 2013(2013-11-07) (70 років)
Київ
Діяльність економіст
Alma mater Київський національний університет імені Тараса Шевченка
Заклад Інститут економіки та прогнозування НАН України
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор економічних наук
Нагороди
Заслужений економіст України

Ві́ктор Олекса́ндрович Точи́лін (нар. 5 вересня 1943, ст. Шаумяна Георгіївського району Ставропольського краю РФ — пом. 7 листопада 2013, Київ) — український вчений-економіст, доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України (2004).

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 5 вересня 1943 в станиці Шаумяна Георгіївського району Ставропольського краю РФ[1].

У 1965 вступив на факультет кібернетики за спеціальністю «економічна кібернетика» Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка. Науковою діяльністю почав займатись ще в студентські роки. У 1967 став учасником Першої Всесоюзної конференції молодих вчених та аспірантів з проблем економічної кібернетики (м. Москва).

Після закінчення університету розпочав свій трудовий шлях на посаді молодшого наукового співробітника відділу економічної кібернетики Інституту економіки Національної академії наук України.

У 1976 захистив кандидатську дисертацію на тему «Использование экономико-математических методов в совершенствовании ценообразования». У 1992 році захистив докторську дисертацію на тему «Методология формирования равновесных цен (на базе развития принципа корректности экономико-математических моделей)».

У 1999 році йому було присвоєно вчене звання професора.

Указом Президента України від 01.03.2004 № 260 Точиліну В. О. присвоєно почесне звання «Заслужений економіст України».

З 2007 працює в Державній установі «Інститут економіки та прогнозування НАН України», де завідує відділом секторальних прогнозів та кон'юнктури ринків. Є членом науково-експертної ради при Антимонопольному комітеті України[2].

Помер 7 листопада 2013 року.[3]

Наукові досягнення[ред. | ред. код]

Віктор Олександрович є автором 150 наукових публікацій у тому числі 24 монографій, з яких 2 індивідуальні, зокрема: «Оптимізація міжгалузевих зв'язків та цін» (1979), «Коректність економіко-математичних моделей» (1989), «Економіка України: підсумки перетворень та перспективи зростання» (2000), «Розвиток секторів і товарних ринків України» (2001), «Формування галузевих ринків України: перехідний період» (2003).

В його наукових роботах обґрунтовуються засади ефективної економічної політики регулювання та розвитку ринків базових секторів національної економіки. Під науковим керівництвом і за участю Віктора Олександровича було підготовлено більше 100 наукових доповідей та доповідних записок з актуальних проблем паливно-енергетичного, металургійного та аграрного секторів економіки України та відповідних товарних ринків, обґрунтовано пропозиції щодо перспективного розвитку реального сектора економіки виходячи з потреб ринків[1].

Точилін В. О. є членом редакційних колегій наукових та науково-аналітичних журналів «Економіка і прогнозування», «Економіст», «Економіка підприємства», «Економіка, енергетика, екологія».

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Точилин В. А. Корректность экономико-математических моделей / Институт экономики АН УССР, отв. ред. А. М. Онищенко. — К.: Наукова думка, 1989. — 176 с.
  • Экономико-математический анализ развития региональных агропромышленных формирований / В. А. Точилин, Е. В. Шубравская. — К.: Наукова думка, 1991.
  • Точность оптимизационных расчетов / Н. К. Аимбетов, И. Н. Заитов, В. А. Точилин. — Ташкент: Фан, 1989. — 83 с.
  • Формування функціонально ефективної моделі ринку: конкуренція та бар'єри, ринкова влада і державне регулювання / В. О. Точилін, В. В. Венгер // Актуальні проблеми економіки: Науковий економічний журнал — 02/2009. — № 2 — С. 23-38.
  • Закономірності та особливості ринкових трансформацій в аграрному секторі країн з перехідною економікою / В. О. Точилін, Т. О. Осташко // Вісник Київського національного університету ім. Т. Шевченка: серія Економіка. —2003 —Вип. 64/65 — С. 7-9.