Третій Доктор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Доктор
Третій Доктор
Актор Джон Пертві
Роки 1970–1974
Перша поява Космічний передовий загін
Остання поява Планета павуків (регулярно)
П'ять Докторів (спецепізод)
Кількість сезонів 5
Появи 24 історії (128 епізодів)
Супутники Ліз Шоу,
Джо Грант,
Сара-Джейн Сміт
Хронологія
Попередній Другий Доктор (Патрік Тротон)
Наступний Четвертий Доктор (Том Бейкер)

Третій Доктор — ім'я, надане третьому втіленню вигаданого персонажа, відомого як Доктор, який є героєм популярного науково-фантастичного телесеріалу «Доктор Хто». Його зіграв актор Джон Пертві.

Біографія[ред. | ред. код]

Після того, як Доктора звинуватили у порушенні законів Володарів Часу про невтручання і тому прискорили процес його регенерації, він опинився на Землі 20 сторіччя. Третій Доктор негайно налагодив робочі стосунки з UNIT'ом — міжнародною організацією, завданням якої є захист Землі від іншопланетних загроз.

Ця співпраця була зумовлена тим, що UNIT потребував допомоги Доктора у боротьбі з позаземними ворогами, а Доктор розраховував на те, що, використовуючи технічні ресурси цієї організації, він зуміє полагодити свою ТАРДІС, внаслідок чого припиниться його заслання. Є деяка розбіжність у твердженнях з різних епізодів про те, коли тривала історія Третього Доктора. За словами виробничої команди, усі події відбувалися у недалекому майбутньому, але команда сценаристів іноді про це забувала і писала про теперішній час (початок 70-х).

Доктор також продовжував знайомство з Бригадиром Летбрідж-Стюартом, з яким він уперше зіткнувся, у своєму попередньому втіленні, коли той іще був полковником у команді, котра билася з Єті та Кіберлюдьми. Серед інших людей, з якими спілкувався Третій Доктор були співробітники UNIT'у — Сержант Бентон і Капітан Майк Єйтс.

У серії, коли в Ессексі падали метеорити, Доктор разом із науковцем UNIT'у Ліз Шоу уперше зустрів живих створінь із пластику. Ці істоти — автони — мали стати одними з тих ворогів Доктора, які постійно повертаються, подібно до Далеків та Кіберлюдей. По завершенні цієї пригоди Доктор став штатним науковим радником UNIT'у. А після першої зустрічі з Силуріанами замість Ліз Доктор отримав нового асистента — трохи неслухняну, проте віддану супутницю на ім'я Джо Грант.

Після зустрічі з Джо Третій Доктор зіткнувся зі своєю найбільшою проблемою (поряд із Далеками) — Майстром у виконанні Роджера Дельгадо. Підступний Володар Часу, Майстер вразив Третього Доктора своїми диявольськими задумами, зокрема він хотів викликати давнього демона і звільнити з ув'язнення Кроноса. Вигнання Доктора тривало, допоки Володарі Часу не переглянули вирок після того, як він урятував їх від Руки Омеги. Третій Доктор, якому знову було дозволено мандрувати в часі та просторі, згодом іще раз натрапив на Майстра і найдавнішого ворога — Далеків. Хоча Майстер був геніальним у своїх злочинах, Доктору завжди вдавалося його здолати.

Поки Доктор боровся із глобальним потеплінням, яке спричинив суперкомп'ютер BOSS, Джо зустріла лікаря Кліффорда Джонса і закохалася в нього. Вона вийшла за нього заміж і поїхала з ним в експедицію до Амазонки. Доктор знову залишився сам.

Новим компаньйоном Доктора стала безстрашна журналістка Сара-Джейн Сміт. У своїх завершальних пригодах Третій Доктор завдав поразки Сонтаранцям у середньовічній Англії і Далекам на планеті Ексілон. В епізоді «Планета Павуків» Третій Доктор зазнав сильного радіаційного отруєння. Коли ТАРДІС принесла його назад до штаб-квартири UNIT'у, Доктор уже помирав. Так відбулася чергова регенерація, і ми побачили Четвертого Доктора.

Епізоди з Третім Доктором стали першими кольоровими серіями.

Постать[ред. | ред. код]

Характер[ред. | ред. код]

Третій Доктор був чемною і владною людиною дії. Він не тільки практикував карате та айкідо, але й вільно почувався під час їзди верхи та керування будь-якими видами транспорту.

Більшу частину свого життя Третій Доктор прожив на Землі, неохоче співпрацюючи з UNIT'ом. І хоча він і прив'язався до кількох своїх колег (як, наприклад, Ліз Шоу і Джо Грант), він без тіні сумніву вирушає в мандрівку, коли в нього з'являється така можливість. Цей Доктор ненавидів пихатих бюрократів і весь чиновницький апарат взагалі, тому не дивно, що його улюбленою фразою у спілкуванні з посадовцями було: «А тепер послухайте мене!»

Попри свою зарозумілість, Третій Доктор по-батьківськи оберігав своїх компаньйонів, він навіть захоплювався винахідливістю свого головного ворога — Майстра, і лідера UNIT'у — Бригадира Летбрідж-Стюарта, з яким врешті-решт знайшов спільну мову. Навіть після того, як його заслання добігло кінця, моральні переконання Доктора не дозволили йому залишити UNIT сам-на-сам із ворогами, і він продовжував підтримувати зв'язок з організацією.

Взагалі, це втілення Доктора було більш ризиковим, ніж два попередні. Він був першим, хто напав би на ворога у безвихідній ситуації (попередні втілення майже завжди намагалися сховатися, втекти або провести переговори замість того, щоб безпосередньо атакувати). Проте, навіть він не нападав без крайньої потреби і надавав перевагу роззброєнню ворога, а не його знищенню.

Можливо, завдяки тому часу, що він провів на Землі, Третій Доктор був кваліфікованим дипломатом, а також мав неабиякі здібності до маскування — все це, в поєднанні з його величезним галактичним досвідом, дозволяє Третьому Докторові відігравати центральну роль у пригодах, в яких йому довелося брати участь.

Імідж[ред. | ред. код]

Кожне із втілень Доктора було досить харизматичним, зі своїм баченням одягу. Третій Доктор носив найпишніший одяг за всю історію серіалу, зокрема гофровані сорочки, оксамитовий смокінг, синій светр, традиційні туфлі, а також різні аксесуари: краватки та шкіряні рукавички. Через такі уподобання Третій Доктор дістав прізвисько «Ошатний Доктор».

Пізніші появи[ред. | ред. код]

Третій Доктор іще раз з'явився у серіалі — у спеціальному епізоді, присвяченому двадцятиріччю серіалу «П'ять Докторів». Точне розташування цієї історії у межах хронології Третього Доктора невідоме, проте він згадує Сару-Джейн Сміт, отже ці події відбувалися після серії «Воїн Часу».

Короткий кліп з Третім Доктором з'явився у Різдвяному спецвипуску-2008 Наступний Доктор.

Посилання[ред. | ред. код]