Трикоординатний радар

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Радар типу 984 на авіаносці «Вікторіос»

Трикоординатний радар (3D радар) — система, що забезпечує визначення відстані та напрямку в трьох вимірах. На відміну від більш поширеного двокоординатного радара, який надає лише дальність і азимут, трикоординатний радар вимірює ще й висоту. Застосовується в моніторингу погоди[1], протиповітряній обороні та спостереженнях.

Інформація, яку надає трикоординатний радар, особливо потрібна для протиповітряної оборони і, зокрема, винищувачів-перехоплювачів. Перед перехопленням винищувачу-перехоплювачу необхідно повідомити висоту, на яку потрібно піднятися. До появи трикоординатних радарів це досягалось за допомогою двох радарів: пошукового радара (що показував дальність до цілі та азимут) і радару для визначення висоти цілі (таким радарам була притаманна невелика пошукова здатність, тому їх спочатку спрямовували на певний азимут, визначений пошуковим радаром).

Технології[ред. | ред. код]

Типова діаграма спрямованості двокоординатної радіолокаційної антени, що обертається.
Типова діаграма спрямованості двокоординатної радіолокаційної антени, що обертається.
Типова діаграма спрямованості трикоординатного радара
Типова діаграма спрямованості трикоординатного радара — розумне поєднання вертикального електронного керування променем і механічного обертання в горизонтальній площині.

Радар з керованим променем спрямовує вузький промінь радіохвиль через шаблон сканування для створення тривимірного зображення. Приклади: доплерівський метеорологічний радар NEXRAD[2] (який використовує параболічну тарілку) і пасивний радар з електронним скануванням AN/SPY-1, який використовується ракетними крейсерами класу Тікондерога та іншими кораблями, оснащеними багатофункціональною системою протиракетної оборони Іджис.

Радар з багатьма променями (немовби складеними в стопку) випромінює та/або приймає кілька променів радіохвиль під двома або більше кутами місця. Порівнюючи відносну силу відбитих сигналів кожного променя, можна зробити висновок про висоту цілі. Прикладом є оглядовий радар повітряних маршрутів Air Route Surveillance Radar[3].

Перелік[ред. | ред. код]


Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]