Угода з правом першочергового придбання

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Угода з правом першочергового придбання (англ. First-look deal) — це будь-який договір, що містить пункт, який надає, зазвичай за плату або іншу винагороду, протягом певного періоду часу, переважне право, право першої відмови[en] або право першої пропозиції[en] (так зване правом перших переговорів) іншій стороні, якій потім надається перша можливість викупити, стати співвласником, інвестувати, отримати ліцензію і т.д, щось, що з'являється на ринку вперше або після тривалої відсутності, наприклад, інтелектуальна власність (рукопис, музичний твір, винахід, витвір мистецтва, бізнес-ідея тощо) або нерухоме майно (об'єкт нерухомості).

Кіноіндустрія[ред. | ред. код]

У кіноіндустрії — це угода між сценаристом і незалежною продюсерською компанією або між незалежною продюсерською компанією і кіностудією, за якою потенційний покупець (продюсер або студія) ще не написаного сценарію або кіно- чи телепроекту, що перебуває на стадії розробки, сплачує сценаристу або продюсеру плату за право першим ознайомитися з новим матеріалом до того, як його побачать інші представники індустрії, і в цей час зробити пропозицію про купівлю або дистрибуцію, або ж приєднатися до умов купівлі чи дистрибуції, які були зазначені в договорі[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Konigsberg, Ira (1997). The Complete Film Dictionary. New York: Penguin. ISBN 0-670-10009-9. "First look deal. A contractual agreement between a studio and independent producer that the studio have first rights to consider a film by that producer for production and/or distribution by giving financial support during the development period."