Універсальні десантні кораблі типу «Канберра»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Головний корабель типу «Канберра» заходить у Перл-Гарбор
Проєкт
Назва: Універсальні десантні кораблі типу «Канберра»
Будівництво: 2009-2015
У строю: з 2014
Заплановано: 2
Побудовано: 2
Активні: 2
Основні характеристики
Клас і тип: універсальний десантний корабель
Швидкість: 20 вузли
Озброєння:
  • 4 x 25-мм дистанційно керованих гармат
  • 6 x 12,7-мм кулеметів

Тип «Канберра» — два універсальні десантні кораблі, побудованих для Королівського флоту Австралії (RAN).

Контекст появи та конструкція[ред. | ред. код]

Планування модернізації десантного флоту ВМС почалося у 2000 році на основі австралійського досвіду керівництва миротворчою операцією Міжнародних сил у Східному Тиморі. З політикою збільшення витрат на ВМС Австралії виникло прагнення сформувати передові військової спроможності для висадки та підтримки військ на території Азії. Таких спроможностей ніколи не існувало в історії Австралії, навіть за наявності старих легких авіаносців типу «Маджестік» у 1970-х роках. У 2004 році французьку компанію Direction des Constructions Navales та іспанську компанію Navantia запросили до участі в тендері, причому французи запропонували універсальні десантні кораблі типу «Містраль», а Navantia запропонувала проєкт «Buque de Proyección Estratégica» (на основі якого пізніше був побудований «Хуан Карлос I»). У 2007 році було обрано іспанський проєкт, причому Navantia відповідала за будівництво кораблів від кіля до польотної палуби, а BAE Systems Australia займалася виготовленням бойових систем і систем зв'язку. Нарешті компанія Siemens (Німеччина) поставила та встановила обладнання для управління польотами.[1]

Це найбільші судна, які коли-небудь експлуатувалися ВМС Австралії з аодотонажністю 27 500 тонн.[2] Хоча кораблі можуть бути пристосовані для базування літаків[3], наразі вони оперують лише вертольотами.

Будівництво та служба[ред. | ред. код]

Будівництво першого корабля, HMAS Canberra, який розпочався наприкінці 2008 року, корпус був спущений на воду на початку 2011 року, а ходові випробування відбулися на початку 2014 року. «Канберра» була введена в експлуатацію в листопаді 2014 року.[4] Роботи на другому судні, HMAS Adelaide, розпочато на початку 2010 року. «Аделаїда» була введена в експлуатацію в грудні 2015 року.

Кораблі базуються на східній базі флоту в Сіднеї (що викликало скарги мешканців поблизу на шум машин, вихлопні гази та заблокований огляд) і регулярно будуть діятимуть з Таунсвілла, розташування казарм Лаварак, де базується з-тя бригада австралійської армії. На додачу до того, що один із піхотних батальйонів 3-ї бригади, 2-й батальйон Королівського австралійського полку (2 RAR), розташований у Північному Квінсленді, географічно ближчому Азії та низки островів Тихого океану, був обраний спеціалізованим десантним піхотним батальйоном армії.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. AMPHIBIOUS SHIPS (PDF). web.archive.org (англійською) . 20 березня 2011. Архів оригіналу (PDF) за 26 березня 2012. Процитовано 14 червня 2023.
  2. staff, Defense Industry Daily. Australias Canberra Class LHDs. Defense Industry Daily. Процитовано 14 червня 2023.
  3. PM's floating fighter jet plan quietly sunk by Defence. Australian Financial Review (англ.). 7 липня 2015. Процитовано 14 червня 2023.
  4. Australia's largest Navy vessel, HMAS Canberra, joins fleet. ABC News (en-AU) . 28 листопада 2014. Процитовано 14 червня 2023.