Уснея

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Usnea
Usnea australis
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Гриби (Fungi)
Відділ: Аскомікотові гриби (Ascomycota)
Клас: Леканороміцети (Lecanoromycetes)
Порядок: Леканоральні (Lecanorales)
Родина: Пармелієві (Parmeliaceae)
Рід: Уснея (Usnea)
Посилання
Вікісховище: Usnea
EOL: 22267
ITIS: 190765
NCBI: 86620
MB: 5692
IF: 5692

Уснея (Usnea) — рід лишайників родини Пармелієві.

Опис[ред. | ред. код]

Слань (талом) усней звисаюча або стеляна за субстратом, нитчасто-руниста, рясно розгалужена, що формою нагадує густу бороду, звідси й часто розповсюджена назва — уснея бородата (beard lichen). Сірувато-блідо-зеленого (жовтувато-зеленого) кольору, довжиною до 1-2 метрів, залежно від виду. Гілочки слані округлі, жорсткі, розгалужені, сильно витягнуті, на кінцях волосовидні, вкриті дрібними загостреними або напівкруглими в перетині сосочками і соредіозними горбиками. Краєчки гілок тонкі, волосоподібні.

У верхній частині слані, на вершинках горбків, рідше на поверхні гілок розвиваються соредії — утворення, за допомогою яких рослина розмножується. Соредії білі, порошкоподібні або зернисті, зазвичай рясні, овальної чи округлої форми, завжди з голчастими виростами — ізідами. Відриваючись від слані та потрапляючи у сприятливі умови, ізіди і соредій розростаються в нові слані. Плодові тіла — апотецій — розвиваються рідко, розмноження найчастіше відбувається вегетативно: соредій, ізіди і фрагментами слані.

Уснея — не паразит, цей лишайник використовує дерево, в основному, як опору. Всі види цього роду — епіфіти, вони використовують фотосинтез для отримання поживних речовин і енергії, а вологу отримують з атмосферних опадів та повітря.

Поширення[ред. | ред. код]

Виростають на стовбурах і гілках хвойних, рідше — листяних порід, у різних кліматичних зонах, але особливо розповсюджені в помірній лісовій зоні. Головна умова для розвитку — чисте, не забруднене повітря, тому поблизу міст лишайник не зустрінеш.

Види[ред. | ред. код]

База даних Species Fungorum станом на 21.11.2019 налічує 115 видів роду Usnea[1]:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Список видів роду Usnea. Species Fungorum. Процитовано 21.11.2019.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]