У ліжку за мир

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
У ліжку за мир
Джон Леннон і Йоко Оно в перший день свого амстердамського протесту в ліжку
Дата25-31 березня 1969
26 травня - 1 червня 1969
МісцеАмстердам, Нідерланди і Монреаль, Канада
ПричинаВійна у В'єтнамі
ОрганізаториДжон Леннон і Йоко Оно
УчасникиТімоті Лірі, Том Смотерс, Дерек Тейлор, Авраам Файнберг, Дік Грегорі, Мюррей К, Ел Кепп, Аллен Гінзберг, Пол Вільямс
Результат
  • «Give Peace a Chance», записана під час монреальського ліжкового протесту
  • Увага преси
  • Надихання інших до подібних протестів у ліжку

«У ліжку за мир» — це ненасильницький протест проти війни, ініційований Йоко Оно та її чоловіком Джоном Ленноном протягом двох тижнів в Амстердамі та Монреалі як експериментальна акція нових способів сприяння миру. Під час війни у В'єтнамі в 1969 році художниця Оно і Леннон провели одну акцію протесту в готелі Гілтон в Амстердамі і одну — в готелі Queen Elizabeth Hotel в Монреалі. Ідея походить від «сидячого протесту», коли група протестувальників залишається сидіти перед будівлею або всередині неї доти, доки їх не виселять, не заарештують або не виконають їхні вимоги.

Публічний процес був відзнятий, а згодом перетворилився на документальний фільм Bed Peace, який Йоко Оно виклала у вільний доступ на YouTube у серпні 2011 року,[1] як частину свого веб-сайту «Imagine Peace».[2] З того часу відбулися й інші «ліжкові страйки» — останній у 2018 році, коли до Оно приєдналися колишній учасник гурту The Beatles Рінго Старр, актор Джефф Бріджес і тодішній мер Нью-Йорка Білл де Блазіо, щоб взяти участь у ліжковому страйку в мерії Нью-Йорка.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. BED PEACE starring John Lennon & Yoko Ono. YouTube. 12 серпня 2011. Архів оригіналу за 13 грудня 2021.
  2. Йоко Оно-Леннон (3 вересня 2011). Watch the film #BEDPEACE starring John Lennon & Yoko Ono ✩✩✩ FREE ✩✩✩. ImaginePeace.com.